Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából – FRISSÜLT

Hazai – 2015. március 15., vasárnap | 16:56

A Parlament kupolacsarnokában adták át március 15-én a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseit. Széchenyi-díjjal tüntették ki Rózsa Hubát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) professor emeritusát – tájékoztat az MTI.

Az elismeréseket Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök társaságában.

Rózsa Huba több mint két évtizeden keresztül vezette a PPKE Hittudományi Karának Ószövetségi Szentírástudományi Tanszékét. A teológia területén elért kiemelkedő tudományos eredményei, valamint a Szentírás javított szövegű kiadása érdekében végzett magas színvonalú és odaadó munkája elismeréseként kapta meg a Széchenyi-díjat, amelyet örömmel fogadott és életműve elismerésének tekint.

A 76 éves kutató az MTI-nek nyilatkozva elmondta, a Teremtés könyve volt élete első nagy szerelme és ez a szerelem egész életén keresztül elkísérte. Rózsa Huba számos tudományos és ismeretterjesztő könyvet írt a Bibliáról, amelyek megkerülhetetlen alapművek a katolikus teológiai képzésben, de ismerik és használják a protestáns lelkipásztorok és a zsidó felekezet valláskutatói is.

A professzor felidézte, hogy amikor 1977-ben átvette az ószövetségi tanszéket, kollégáival együtt azzal kellett szembesülnie, hogy míg a korábban az oktatás nyelveként használt latin nyelvet már nem ismerik eléggé a hallgatók, addig jóformán nincsenek magyar nyelvű tankönyvek, jegyzetek. Ezért a magyar nyelvű szakirodalom megteremtése és végső soron a papnevelés, a tanítás kedvéért kezdett kutatni. Mindkét munkát, a kutatást és a tanítást a mai napig végzi.


Bevallása szerint a Szentírás-kiadás terén végzett munka kezdetben „púp volt a hátán”, hiszen számára a Biblia az eredeti, héber, görög nyelven „nyílik meg igazán”. Az 1974-ben kiadott Szentírás átnézésére Ákos Géza, a Szent István Társulat (SZIT) akkori igazgatója kérte fel, a Szentíráshoz készített magyarázatok és a bevezető tudományos elavultsága viszont mindig is zavarta. A helyzet 1992-ben változott meg, amikor megválasztották a SZIT alelnökének. Ettől kezdve ugyanis presztízskérdéssé vált számára az új Biblia elkészítése. A szentírási szövegek átnézése, javítása 1995-re készült el, a munkát hárman, Gál Ferenc, Vanyó László és Rózsa Huba végezték. Ez után került sor a jegyzetanyag és a bevezetők átdolgozására.

„Utólag látom csak, hogy ami kezdetben teher volt számomra, az a magyar katolikus életben mérföldkővé vált. Büszke vagyok rá” – mondta a professzor.

Tudományos munkája csúcsának az Ószövetség keletkezéséről írt könyvét tartja, de azt is bevallotta, hogy jelenleg épp az átdolgozásán munkálkodik. Az új könyv kedvéért áttanulmányozta az elmúlt 10 év biblikus kutatásainak eredményeit és jóformán „újratanulta” az Ószövetséget. Elmondta: ez óriási élmény volt számára.

A jövőbeli terveiről így nyilatkozott: „Két évvel ezelőtt, amikor hozzáláttam az Ószövetség-könyv újraírásához, megesküdtem, hogy ez a könyv lesz a hattyúdalom, de most, a munka végéhez közeledve már nem is vagyok ebben olyan biztos.”

Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikereszt, Magyar Érdemrend Lovagkereszt, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket adott át március 13-án a Pesti Vigadóban.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adott át többek között: Dr. Hajnal Róbert, az Angyalföldi Szent László plébánia nyugalmazott plébánosa, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye mester kanonoka részére.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Balog Zoltán miniszter, magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át többek között: Urbán József, piarista szerzetes, a budapesti Piarista Gimnázium igazgatója és Cseke Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Művészettudományi Intézet Esztétika Tanszékének egyetemi docense részére.

Balog Zoltán – kimagasló színvonalú munkája elismeréseként – Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adott át többek között: Fodor Tamás Péter, pedagógus, a pétfürdői Kolping Katolikus Szakiskola Speciális Szakiskola és Kollégium alapítója és intézményvezetője, és Varga Kálmánné, a gyöngyösi Kolping Katolikus Szakiskola és Speciális Szakiskola igazgatója részére.

Balog Zoltán az ünnepségen elmondta: 1848-1849 hőseit egyszerre tiszteljük bátorságukért és azért, mert a véres megtorlás után volt erejük az építkezéshez. Amikor harcolni kellett, harcoltak, amikor építeni kellett, építkeztek. Harcolni tudni nagy tudomány – tette hozzá a tárcavezető, majd kiemelte: ennél még nagyobb tudomány tudni azt, hogy mikor kell harcolni és mikor nem, illetve azért harcolni, hogy építhessünk.

„A haza mi vagyunk a hétköznapokban és az ünnepi pillatokban is, akkor is, amikor elbizonytalanodunk, de akkor is, amikor a közösség vagy a kormány elismeri a tevékenységünket. Kitüntetése sokaknak lehet, de dicsőség csak annak jár, aki valóban méltó rá. A díj akkor teljesíti be önmagát, ha a környezetünkben élők visszaigazolják azt. A kitüntetések a nemzeti közösség számára viszonyítási pontokat határoznak meg” – emelte ki a tárcavezető.

Dr. Hajnal Róbert 1935-ben született Budapesten. Pappá Esztergomban szentelték 1958. június 15-én, azóta különböző vidéki és budapesti plébániákon káplánként működött. 1990-ben nevezték ki az Angyalföldi Szent László Plébánia plébánosává. 2001-től pápai káplán, 2004-től mesterkanonok. 2014. július 31-i hatállyal vonult nyugállományba. A XIII. kerület díszpolgára.

Urbán József 1964-ben született Budapesten. Érettségi után, 1982-ben a piarista rendbe jelentkezett. 1991-ben tett örökfogadalmat, rá egy évre szenteltek pappá. 2003-tól 2011-ig a rend magyar tartományának vezetője. A piarista gimnázium igazgatója. Urbán Józseffel készített korábbi interjúnkat ITT olvashatja.

Fotó: MTI, Piarista Rendtartomány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria