Egyházzenei fesztivált rendeznek az ország hat városában – FRISSÍTVE

Kultúra – 2016. április 29., péntek | 10:12

A római katolikus egyház liturgikus dallamkincse áll az idei Con Spirito Egyházzenei Fesztivál középpontjában, amelyet május 10. és 15. között rendeznek Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán, Békéscsabán, Szegeden és Szombathelyen.

A fesztivál nyitókoncertjén, május 11-én este a római Szent Péter-bazilika Sixtus-kápolnájának világhírű kórusa énekel a pécsi bazilikában. Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában.  Már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápai kórus létezését. Az énekkar emellett május 10-én este a debreceni székesegyházban is fellép. A fesztivál másik kiemelkedő együttese a montserrati bencés apátság fiúkórusa – mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója az április 27-én, szerdán megtartott sajtótájékoztatón Budapesten. Ők május 11-én a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban, május 12-én a szegedi dómban és május 13-án a pécsi bazilikában koncerteznek.

A pünkösd ünnepe köré szerveződő fesztiválon a római katolikus egyházi zene történetének szinte minden korszakából felcsendülnek darabok: hangsúlyos helyet kapnak programjában a gregorián énekek, a reneszánsz többszólamú egyházi kórusművek, de elhangzanak barokk és kortárs egyházzenei alkotások is.

A fesztiválon fellép mások mellett a Schola Gregoriana Budapestiensis Béres György vezényletével, a pécsi bazilika Mozart kórusa és zenekara, május 14-én, szombaton kórustalálkozó lesz, május 15-én, vasárnap pedig Bach H-moll miséje hangzik el a pécsi Kodály Központban.

Juan Paradell Solè, a vatikáni Sixtus-kápolna orgonistája május 12-én játszik a szombathelyi székesegyházban, a Budapesti Vonósok és a Kodály Kórus Debrecen énekesei a békéscsabai belvárosi társszékesegyházban május 14-én, a pécsi bazilikában május 15-én koncerteznek.

A rendezvény a Pécsi Egyházmegyével együttműködésben valósul meg, fővédnöke Udvardy György megyéspüspök.

További információk a fesztivál honlapján.


Forrás: MTI, Egyházzeneifesztivál.hu

Fotó: Filharmónia.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria