A Jezsuita Menekültszolgálat életmentő tevékenysége Aleppóban

Kitekintő – 2015. július 30., csütörtök | 11:07

Chassam Sahoui, a Jezsuita Menekültszolgálat aleppói igazgatója nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a mindennapi élet kihívásairól és humanitárius tevékenységükről.

A szíriai Aleppó városának lakói mindennap a halállal néznek szembe a kormányerők és a lázadók bombázása és a robbantások miatt, amelyek számos negyedet elpusztítottak. A súlyos humanitárius helyzethez hozzájárul a háború mellett az elektromos áram gyakori kimaradása és a krónikus vízhiány. A mindennapos halál és pusztítás közepette azonban a Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) Aleppóban emberek ezreinek biztosít életmentő ellátást. Konyhájukon tízezer kitelepítettnek készítenek ételt naponta, és az orvosi klinikájukon tizenkétezer embert látnak el.

A szíriai Chassam Sahoui elmondta, hogy a lakosság állandó félelemben él és trauma hatása alatt áll a háború borzalmainak megtapasztalása miatt. Aleppóban minden nap találkozik emberekkel, akik el akarják hagyni a helyet, de hatalmas kihívást jelent, hogy hova és hogyan menjenek. Napi kihívást jelent az ivóvíz beszerzése, mivel gyakoriak és hosszú ideig tartóak a vízkimaradások, és gyakran lehet látni nagy sorokat templomoknál és mecseteknél, vagy más helyeken városszerte, ahol még a csapokból esetleg folyik a víz.

A Jezsuita Menekültszolgálat humanitárius munkájával segíti az ellenséggel körbevett aleppói lakosságot. Elsősorban muzulmánokról van szó, de sok keresztény család is van közöttük. A menekültszolgálat vezetője elmondta, több anyagi támogatásra van szüksége a szervezetnek, hogy humanitárius tevékenységükkel jobban tudják segíteni a szenvedőket.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria