Elhunyt Vincent Csu Vejfang, a kínai földalatti egyház sokat szenvedett püspöke

Kitekintő – 2016. szeptember 10., szombat | 14:40

Szeptember 7-én, 89 éves korában meghalt Vincent Csu Vejfang, a Csöcsiang tartománybeli Vencsou város püspöke. A segédpüspököt elrabolták, hogy ne vehesse át a Rómához hű kínai földalatti egyház irányítását.

Vincent Csu Vejfangot 1954-ben szentelték pappá. 1955-től 1971-ig kényszermunkára kötelezték illegális tevékenysége miatt, mert nem csatlakozott az úgynevezett hazafias egyházhoz, hanem a Rómával egységben lévő katolikus egyház papja maradt. 1982-ben ismét letartóztatták, 1988-ig volt börtönben. Előbb titokban szentelték püspökké, majd 2010-ben a kormány is elismerte, hivatalosan is egyházmegyéje főpásztora lett. 

Amikor Csöcsiang tartomány kormánya kampányt hirdetett, amelynek célja a templomok lebontása és a keresztek eltávolítása volt, a püspök vezéralakja lett annak a mozgalomnak, amely határozottan felemelte a hangját a rombolás ellen, és felszólította a hatalmon lévőket, hogy állítsák le a kampányt. A katolikusokat folyamatosan arra kérte, imádkozzanak a kínai egyházért: ajánljanak fel naponta egy rózsafüzért és minden pénteken imádkozzák a keresztutat. Bátorította a híveket arra is, hogy közös imádságra gyűljenek össze, különösen a legtöbbet szenvedett plébániákon. „Imádkozzunk üldözőinkért, hogy meg tudjanak változni” – kérte.

Vencsou püspöke rákban halt meg, temetése szeptember 13-án lesz. Az Asia News hírügynökség információja szerint segédpüspökét, Peter Sao Csumint a rendőrség „elrabolta”, hogy ne tudja vezetni a temetési szertartást, és ne tudja átvenni az egyházmegye irányítását. A püspök titkárát és két másik papot is elhurcoltak. A kormány megtiltotta a földalatti egyház papjainak, hogy részt vegyenek a püspök temetésén.

Forrás: Avvenire.it; Farodiroma.it

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria