Elismerésben részesült a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum kiadványa

Hazai – 2015. február 27., péntek | 15:32

A Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága Opus Mirabile díjban részesítette a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum „István, a szent király” című kiállításának katalógusát. A díj átadására február 27-én kerül sor az Akadémiai Képtárban – tájékoztat az egyházmegye.


A huszonnégy tanulmányt, válogatott forrásokat és 274 katalógustételt tartalmazó könyvet Kerny Terézia és Smohay András szerkesztette, tervezője Fákó Árpád volt. Az 538 oldalas kötet elkészítésében ötven magyar és két horvát szerző működött közre.

A Szent István halálának 975. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást 2013. augusztus 31-én magyar és horvát egyházi és világi méltóságok jelenlétében Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nyitotta meg, a tárlatot Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója méltatta. A kiállítást közel 17 ezer látogató tekintette meg. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum eddigi legnépszerűbb kiállításán szerepelt először együtt a szent király zágrábi, kalocsai és székesfehérvári hermája.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Szent Imre 1000 éve című kiállítása 2008-ban részesült Opus Mirabile díjban, így a múzeum az egyetlen egyházi gyűjtemény, mely két alkalommal is elnyerte ezt a magas szakmai elismerést.

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria