Elkészült az oroszlányi Szent József-szoborcsoport

Hazai – 2015. május 4., hétfő | 14:26

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök május 1-jén, az oroszlányi Munkás Szent József-templom búcsús szentmiséje keretében áldotta meg a cseresznyefából készült Szent József-szoborcsoport Gábriel arkangyalt ábrázoló alakját – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye sajtószolgálata.


Az oroszlányi római katolikus plébánia Kutschi András plébános vezetésével 2010-ben rendelte meg Baracza Szabolcs szobrászművésztől a Szent József-szoborcsoportot. A háromalakos kompozíció két részletben készült el. 2013. május elsején Szent József és a gyermek Jézus alakját áldotta meg Spányi Antal püspök. Gábriel arkangyal szobrának megáldására 2015. május elsején, az oroszlányi Munkás Szent József-templom búcsúján került sor.


Az oroszlányi plébánia és a Székesfehérvári Egyházmegye áldozatvállalásával létrejött szoborcsoport ikonográfiai programja Szilárdfy Zoltán művészettörténésztől, pap tanártól származik. A Szent József-szoborcsoport kompozíciójának irodalmi gyökere a korai apokrifek témáit a középkori misztika elmélkedéseivel egyesítő, Makula nélkül való tükör című barokk népolvasmány volt. A műhelyében dolgozó Szent József óvó mozdulattal fordul a gyalupadon álló gyermek Jézus felé, aki kezében keresztet tart, jelezve ezzel, hogy Isten Fia a megváltás művét már kicsiny gyermekkorában elfogadhatta. A szoborfülke bal felső sarkánál a Szent József életében többször is megjelenő, vigasztalást, útmutatást és reményt hozó Gábriel arkangyal száll le a mennyből. Két kezében mondatszalagot tart.


A művész szándéka szerint a szoborcsoport arra buzdítja a templomba járó híveket, hogy kitartsanak nehéz és fáradságos mindennapi munkájukban, és találják meg szépségét, amelyben az isteni gondviselés és küldetés gyökerezik.

A szoborcsoport elkészítése öt évet vett igénybe. A megrendeléstől eltelt fél évtized alatt a művész és az egyházközség Kutschi András plébános vezetésével sok áldozatot hozott.

Fotó: Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria