Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László-út kiépítése

Külhoni – 2017. január 26., csütörtök | 12:21

Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László-út kiépítése a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az erdélyi Iskola Alapítvány szervezésében. Az örökségút létrehozásának első szakaszában negyvennégy települést köt majd össze.


Az RMDSZ január 25-én adott ki közleményt a projekt elindulásáról. „Hálózatba szervezzük azokat a magyarlakta településeket, ahol a mai napig fellelhető az Árpád-házi király öröksége. A projekt által az erdélyi magyar emberek megismerhetik és megmutathatják értékeiket, a turizmus által munkahelyeket, jobb életkörülményeket teremthetünk, és a helyi termékek piacát is növelhetjük. A projekt megerősítheti az emberekben azt az érzést, hogy érdemes itthon, Erdélyben tervezni jövőt, mert olyan értékeink vannak, amelyekre büszkék lehetünk, s amelyeket hasznosítva jobban tudunk élni” – idézte a közlemény Hegedüs Csillát, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnökét.

A Szent László-út Erdélyben és Észak-Magyarországon negyvennégy helyszínt köt össze: Erdélyből Bihar, Hargita, Hunyad, Kolozs, Kovászna, Maros és Szilágy megye harminckét települése szerepel benne egyelőre, Magyarországról pedig tizenkét település. „Az út kiépítésének első lépéseként megvalósul a negyvennégy helyszín kutatása, valamint kiadványok készülnek, amelyek bemutatják a településeket és a teljes utat. Az útvonalat interaktív honlap és komplex marketingterv teszi majd vonzóvá minden érdeklődő számára, amelyekkel elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnénk megszólítani” – mondta el Hegedüs Csilla.

Az ügyvezető alelnök elmondta: a szervezők egyik célja, hogy modern eszközökkel, módszerekkel ismertessék meg a világgal a Szent Lászlóhoz kapcsolódó értékeket. Olyan helyeket is bemutatnak, ahol nemigen fordulnak meg turisták, így növelve a magyarlakta térségek látogatottságát, ami új munkahelyek létesítését eredményezheti.

A projekt következő nagyobb lépéseként uniós pályázatok segítségével térképeznék fel az egész Kárpát-medencében a lovagkirály nevéhez kapcsolódó helyszíneket. Egy teljes Erdélyt lefedő telefonos applikáció is készül majd, amely jelentősen növelheti a régió turisztikai vonzerejét.

„A cél az, hogy a közös érték mentén összekössük a Kárpát-medencei magyarságot, emellett pedig az erdélyi értékek minél nagyobb skálájára hívjuk fel a figyelmet, hasznosítva ezeket a turizmus segítségével” – tájékoztatott az örökségvédelmi szakember. Hozzátette: az utat Magyarország kormányával együttműködve összekapcsolják a Szent László-évvel, azért is indul idén a projekt. Konferenciát, kiállítást, rendezvényeket is szerveznek ehhez kapcsolódva.

Az örökségút épített örökségi elemeket (például Szent László-falképeket), mondavilághoz kapcsolódó helyszíneket, valamint Szent László nevét viselő településeket érint. „A kutatás azt is elősegíti, hogy újabb helyszíneket fedezzünk fel, a cél pedig az, hogy Erdélyt teljesen lefedjük” – jelentette ki Hegedüs Csilla.

A projekt lebonyolításában erdélyi és észak-magyarországi örökségvédelmi és turisztikai szakemberek, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatói, továbbá az RMDSZ megyei és helyi szervezetei is részt vesznek.

Forrás: RMDSZ.ro

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria