Embertől emberig – A Katolikus Karitász ünnepi találkozója Egerben

Hazai – 2016. május 22., vasárnap | 8:21

A Katolikus Karitász megalapításának nyolcvanötödik, újjászervezésének huszonötödik évfordulóján ünnepi találkozót rendezett az Egri Főegyházmegyei Karitász május 21-én az egri bazilikában. A főegyházmegye minden részéből érkező Karitász-csoportokat Ternyák Csaba egri érsek köszöntötte.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepségen jelen volt Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke, Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke, Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A bazilikába az érseki palotától vonultak be a katolikus segélyszervezet jól ismert zászlajával a nemzetközi karitászmozgalom lángoló keresztet ábrázoló jelzésével ellátott, piros színű mellényt viselő csoportok. A program szentmisével kezdődött, melynek főcelebránsa Spányi Antal püspök volt, koncelebrált Ternyák Csaba érsek és Katona István nyugalmazott egri segédpüspök, valamint a csoportokkal érkezett számos lelkipásztor. A szentélyben felirat figyelmeztetett a karitatív tevékenység forrására és fontosságára: „Krisztus szeretete sürget minket.”

Ternyák érsek a szentmise elején hangsúlyozta: az irgalmasság évében ne csak magunkra gondoljunk, hanem törekedjünk arra, hogy mások felé is meg tudjuk mutatni az isteni irgalmasságot.

Élni szeretnénk a mindennapokban Krisztus szeretetét – hangsúlyozta a főpásztor.

Spányi Antal szentbeszédében az öröm fontosságára hívta fel a figyelmet, arra az örömre, amely a krisztusi szeretetből fakad. Rámutatott: mai világunkban sok keserűséggel találkozunk, az emberek egymásnak feszülnek, s ez nem engedi, hogy lelkünkben fölemelkedjünk, széppé és jóvá tegyük magunk körül a világot és magunkat.

Mi, keresztények is hagyjuk – figyelmeztetett a püspök –, hogy a világ eltorzítsa bennünk a jó szándékot, megmérgezze életünket. De nem válhatunk ennek a világnak az áldozataivá.

Az egyház a Szentlélek műve, s ez az az örök érték, amely az egyházat minden emberi botlás fölé emeli. A másik emberhez való viszonyunkban – a szeretetszolgálatra is utalt ezzel a székesfehérvári megyéspüspök – a következő gondolat vezessen minket: úgy figyeljük, úgy hallgassuk meg őt, hogy most egyedül ő a fontos számunkra, hiszen Krisztust látjuk benne.

Összegezésként a főpásztor hangsúlyozta: viszonzást nem váró szeretettel szolgálni, s ezáltal tenni tanúságot Krisztus mellett – erre van szüksége a világnak.

A szentmisét követően a bazilikában ünnepi beszédek hangzottak el. Soltész Miklós államtitkár szentírási idézettel mutatott rá arra, hogy Krisztus kemény szavakkal illette azokat, akik nem voltak hajlandók a szeretet parancsát elfogadni és követni. A jelenlévőkre utalva így folytatta: önök naponta kisebb-nagyobb csodákat cselekszenek. Ugyanakkor megjegyezte: sokan nem fogadják el a Karitász munkatársai által nekik kínált segítséget, mások irigykednek, megvádolják a karitász szervezeteket és önkénteseket azzal, hogy maguk felé hajlik a kezük, „de ne törődjenek ezzel”.

Emlékeztetett, hogy a Katolikus Karitász hány helyen, milyen körülmények között sietett mindig a bajbajutottak megsegítésére. Külön kiemelte az árvizeket – az anyaországban és a határon túli területeken is –, a vörösiszap katasztrófát, s újabban a migránsok ellátásában, segítésében vállalt jelentős szerepet a Katolikus Karitász, amit azonban a média nagyrészt elhallgatott. A Katolikus Karitász a Karitatív Tanács tagja, s ennek keretében a kormány anyagilag támogatja az egész társadalom érdekében kifejtett tevékenységét. Écsy Gábor atya ehhez kapcsolódva kérdésünkre elmondta, hogy a kormány a migránsok számának újbóli növekedése miatt több befogadótábort nyit meg a közeljövőben, s ezek működtetésében számítanak a Katolikus Karitász közreműködésére.

Böjte Csaba testvér a tőle megszokott közvetlen hangvételű beszédében a mai világ gondjai közül kiemelte a társadalom, a nemzet, a családok széthullását, „elengedjük egymás kezét, könnyen feladjuk az összetartozást, sodródunk”. Életünket vertikálisan Istenhez, horizontálisan embertársainkhoz fűződő viszonyunk kell hogy meghatározza.


Jézus Krisztus közösségteremtő erejére utalva két emléknap bevezetését javasolta: az egyik – ez az egyház ügye – a Krisztussal való szövetségkötés napja lenne, a másik – állami feladatként – szövetségkötés mindenkivel a Kárpát-medencében, nemzetiségére, vallására, anyanyelvére való tekintet nélkül. Ennek illusztrálásaként egy történet keretében elmondta: a Miatyánkot románul imádkozta a rendőrökkel azért, hogy Bukarestben székely zászló is lengjen a parlamenten.

Legyünk olyanok, mint a gyermek Jézus! Mintha a kedv kiveszett volna napjainkból. „Szükség van a gyermekekre, a gyermek doppingszer, olyan, mint az orvosság.” Mintha a kelleténél nagyobb hangsúlyt fektetnénk az infrastruktúra kiépítésére, szervezetek és intézmények létrehozására, amikor pedig „nem infrastruktúra kell, hanem szeretet, Krisztus ezáltal tudott új életet teremteni”. A ferences szerzetes így összegezett: „Kellenek a gyerekek. Merjünk az élet mellett dönteni!”


A Karitász jubileumi évében országos rajzpályázatot hirdettek Embertől emberig címmel, két kategóriában. A téma a következő volt: a szegénység milyen formáival találkoznak a gyerekek? Hogyan tudnának segíteni az arra rászorulókon? Az általános iskola alsó tagozatába, illetve a felső tagozatba járó diákok munkáit várták. Az Egri Főegyházmegyéből 306 rajz érkezett, közülük hárman országos díjazottak, többen pedig a főegyházmegye elismerését kapták. A legjobbak ezen alkalommal vették át az elismerő oklevelet Écsy Gábortól és Árvai Ferenc atyától, az egri karitász igazgatójától. Ládi Dorina Mezőcsátról az Egri Karitász Központ I. helyezését és országos I. helyezést nyert el rajzával. Polatli Ahunisa, az adácsi Szent Jakab Általános Iskola tanulója II. helyezését ért el. Makkai Krisztián, a sajóládi Fráter György Katolikus Általános Iskola tanulója III. helyezett lett. Farkas Ádám Recskről különdíjban részesült.


A felső tagozatos tanulók közül Halász Ágnes Verpelétről országos II. helyezést ért el, az Egri Karitász Központ I. díjjal jutalmazta. Lenkei Fanni, a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium tanulója országos III., egri II. helyezést kapott. Zelena Eszter, ugyancsak a Fráter György Katolikus Gimnázium diákja az Egri Karitász Központ III. helyezését kapta. Nagy Timea és Kalo Regina, a káli Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola tanulóinak munkáját különdíjjal ismerték el. A gyerekek rajzaiból a bazilika oldalhajójában kiállítás nyílt.


Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgatóhelyettese ismertette a szeretetszolgálat történetét. A szeretetszolgálat az első világháború éveiben jelentkező kezdeti próbálkozások után hivatalosan a nagy gazdasági világválság idején, 1931-ben jött létre Magyarországon. Alapításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Mihalovics Zsigmond, akinek nevét és életművét illő az emlékezetbe idézni.

Az ünnepi találkozó befejező részében az egyes karitász csoportok tagjai tettek tanúságot önkéntesen vállalat szeretetszolgálatukról.

Fotó: Balogh Ferenc/Egri Főegyházmegye

Elmer István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria