Ferenc pápa: Emlékezzünk mindig a Jézussal való első találkozásra

Ferenc pápa – 2015. április 24., péntek | 16:35

Jézus soha nem felejti el azt a napot, amelyen először találkozott velünk. Kérjük Istentől az „emlékezet kegyelmét”, hogy mindig emlékezzünk rá. Ezt a fohászt fogalmazta meg Ferenc pápa homíliájában április 24-én, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Egy találkozás: ezt a módot választotta Jézus, hogy megváltoztassa az emberek életét. Jelképes a tarzuszi Pállal való találkozása, aki keresztényüldözőből apostollá vált, mire Damaszkuszba ért – Ferenc pápa a mai liturgia híres jelenetéről elmélkedett, hogy aztán kiszélesítve a látképet az evangéliumi elbeszéléseket át- meg átszövő számos találkozásról is szóljon.

A Szentatya a Jézussal való első találkozást olyannak tekinti, amely megváltoztatja az ember életét. János és András, akik a Mesterrel töltik az egész estét; Simon, aki rögtön az új közösség alapköve lesz; aztán pedig a szamariai asszony és a leprás, aki visszajön, hogy megköszönje visszanyert egészségét. De ott van a beteg asszony is, aki meggyógyul, amikor megérinti Jézus ruhája szélét. Olyan döntő találkozások ezek, amelyek egy keresztényt arra kell, hogy indítsanak: sose feledje el Jézussal való első kapcsolatát – emelte ki a pápa.

Majd rámutatott: Ő sosem felejt, de mi elfeledkezünk a Jézussal történt találkozásunkról. És jó kis házi feladat volna végiggondolni: Mikor is éreztem igazán közel magamhoz az Urat? Mikor éreztem úgy, hogy változtatnom kell az életemen, vagy jobbnak kellene lennem, esetleg meg kellene bocsátanom valakinek? Mikor találkoztam az Úrral? Mert a mi hitünk találkozás Jézussal. Ez a hit alapja: találkoztam Jézussal, ahogy ma Saul tette.

Nézzünk magunkba őszintén – kérte Ferenc pápa –, kérdezzük meg magunktól: Mikor mondtál valami olyat, ami megváltoztatta az életemet, vagy arra ösztönzött, hogy előrébb lépjek az életemben?

Ez egy szép imádság, úgyhogy legyetek szívesek mindennap elmondani. És amikor visszaemlékszel, örvendezz az emlékben, mely a szeretet emléke. Még egy szép feladat lenne fogni az evangéliumokat, és végignézni a bennük lévő sok történetet, látni, ahogy Jézus találkozik az emberekkel, ahogyan kiválasztja apostolait… Sok Jézussal való találkozást találunk bennük. Talán valamelyik hasonlít az én találkozásomra. Mindenkinek megvan a sajátja – magyarázta  a Szentatya.

Hozzátette: És arról se feledkezzünk el, hogy Krisztus a velünk való kapcsolatot úgy értelmezi, mint az irántunk való szeretetet, amely személyre szóló.

Imádkozni, és kérni az emlékezet kegyelmét. „Uram, mikor volt az a találkozás, az első szeretet?” Hogy ne halljuk az intést, amelyet az Úr mond a Jelenések könyvében (2,4): „Az a kifogásom ellened, hogy elhagytad első szeretetedet” – zárta homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír