Erbílben járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem delegációja

Hazai – 2016. május 6., péntek | 16:08

A súlyos közel-keleti konfliktusok ellenére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) aktív kapcsolatot alakított ki a térségbeli országokban működő egyetemekkel és kulturális intézetekkel. Május 3-án és 4-én ezt a folyamatot erősítendő az iraki Erbílbe látogatott a PPKE delegációja.

Az elmúlt másfél évben a súlyos közel-keleti konfliktusok ellenére a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) egyre szélesebb körű és aktív kapcsolatot tudott kialakítani a válsághelyzet sújtotta országokban működő egyetemekkel, kulturális intézetekkel, valamint a helyi keresztény közösségek vezetőivel és a muszlim vallási vezetőkkel is. Ebbe a folyamatba illeszkedett Szuromi Szabolcs, a PPKE rektora és Major Balázs, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Régészeti Tanszékének vezetője kurdisztáni tárgyalássorozata, amelyen jelen volt Vezekényi Csaba főkonzul is.

Május 3-án a PPKE delegációja az erbíli Szalahaddin Egyetem rektorhelyettesével, Ibrahim Hamarashsal tárgyalt a két intézmény között 2013-ban aláírt oktatási és kutatási szerződés bővítési lehetőségeiről. Ezt követően a PPKE képviselői felkeresték a Kurdisztáni Régészeti Igazgatóságot, ahol Rafeeq Rasool Sofyval, az intézmény igazgatójával, valamint Nader B. Mohammeddel, az erbíli regionális régészeti igazgatóval tárgyaltak a PPKE BTK további régészeti tevékenységének részleteiről és módszeréről. Ugyancsak az újabb régészeti munkálatok lehetőségéről egyeztettek Zidan Rasheed Bradostyval, a Szalahaddin Egyetem Régészeti Tanszékének vezetőjével.

Május 4-én hivatalos látogatáson vettek részt Basár Matti Varda káld érseknél, az Erbíli Katolikus Egyetem nagykancellárjánál; majd a részletes tárgyalás után hallgatói és oktatói mobilitást lehetővé tevő oktatási és kutatási együttműködési szerződést írtak alá a magyar és az iraki katolikus felsőoktatási intézmény között Szuromi Szabolcs és Szalahaddin Kako rektorok. A PPKE delegációját szintén fogadta Boutros Moshe, Moszul, Kirkuk és Kurdisztán szír katolikus érseke, akivel a PPKE képviselői a belső menekültek helyzetéről, a segítségnyújtás lehetséges formáiról, valamint a keresztény hallgatóknak a katolikus egyetemen való továbbtanulási lehetőségeiről egyeztettek, beleértve az Erbílben működő Hamadania Egyetemmel való együttműködés előkészítését. Ugyanezen a napon fogadta a delegációt Ahmed Anwar Dezaye, a Szalahaddin Egyetem rektora, aki megállapodott a PPKE rektorával a két intézmény közötti kutatási és oktatási kapcsolatok műszaki és biomedicinális területekkel való bővítéséről.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria