Megkezdte munkáját Minszkben a Katolikus-Ortodox Fórum

Kitekintő – 2014. június 3., kedd | 12:04

Június 2-án megkezdte munkáját a IV. Katolikus-Ortodox Fórum. A Minszkben folyó háromnapos tanácskozás első napján Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke üdvözölte az egybegyűlteket.

 
Külön köszöntötte Pavel metropolitát, Minszk és Slutsk metropolitáját, Belarusz exarcháját; Gennadiosz szaszimai metropolitát, a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarkátus külügyi osztályának elnökét, az Ortodox-Katolikus Fórum társelnökét; Hilarion volokolamszki metropolitát, a Moszkvai Patriarkátus külügyi osztályának elnökét; Tadeusz Kondrusiewiczet, Minszk-Mohilev érsekét; Alexander Kaszkiewicz grodnói püspököt, a belarusz püspöki konferencia elnökét, valamint a Belarusz Köztársaság képviselőit.

Köszönetet mondott a belarusz Egyháznak, különösen Pavel metropolitának a szervezésért, a szíves fogadtatásért; és Gennadiosz szaszimai metropolitának, akivel közösen készítették elő a tanácskozást.


Erdő Péter emlékeztetett Ferenc pápa és Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka néhány nappal korábbi szentföldi találkozójára, mely fontos lépés az ökumené útján. Köszönetet mondott Hilarion volokolamszki metropolitának, hogy a patriarkátus területén adtak helyet a fórumnak. A Moszkvai Patriarkátus eddig is fő szervezője volt a közös tanácskozásnak, az idei fórum pedig jó alkalom arra, hogy közösen kifejezzék feléjük hálájukat, hangsúlyozva az egyre mélyebb hitbeli kapcsolatokra való törekvést.


Erdő Péter bíboros június 2-án a Vatikáni Rádiónak adott interjúban elmondta, hogy a Szentszék egyetértésével az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa és az összes Európában működő ortodox egyház képviselői néhány évvel ezelőtt elkezdték a közös munkát, morális és társadalometikai kérdésekről folytatnak megbeszéléseket. A mostani találkozó témája a sokféleség, a különböző népek, kultúrák, csoportok együttélése Európában. Erdő Péter hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a meglévő értékeket úgy mutassuk be a társadalomnak, mint ma is eligazítást adó, vonzó, alakító erőt az életünkben.

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria