Érsek a Strand Fesztiválon

Hazai – 2016. augusztus 31., szerda | 18:41

A KözösPont Ökumenikus Misszió látta vendégül Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitát a zamárdi Strand Fesztiválon augusztus 25-én, ahol a fiataloknak beszélt életéről, hivatásáról, és nem utolsósorban a keresztény életvezetésről.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Az érsek elnevezést annyira nem szeretem. A püspökhöz már kezdek hozzászokni, azonban szerzetesi mivoltomnál fogva kérlek, inkább szólítsatok Fülöp atyának” – vezette be bemutatkozását a KözösPont Ökumenikus Misszió civil sátrának nyitott ponyvája alá betérőknek Kocsis Fülöp.

A közösség reggeli áhítatát megtartva nemcsak a görögkatolikusoknak, de az összes keresztény felekezetnek és minden fesztiválozónak egyaránt szóló krisztusi igazságokról beszélt Máté evangéliuma (Mt 25,31–46) alapján. Áhítatának fő mondanivalója az volt, hogy üdvösségünk kérdése az Istennel való személyes kapcsolaton kell, hogy alapuljon. „Nem piros- vagy feketepont-szerzés, sem pedig egy egyértelműen meghúzott határ, amiről feketén-fehéren megállapíthatjuk, hogy ott kezdődik az üdvösség, hanem az Istennel való személyes kapcsolat az, ami a cselekedeteink alapja kell hogy legyen” – hangsúlyozta elmélkedésében az érsek. A könnyűzenei fesztiválon igazi kuriózum volt egy ilyen vendég jelenléte, hiszen e nyári rendezvények nem kimondottan a keresztény jelenlét közegei.


A KözösPont Ökumenikus Misszió sátra 2000 óta számos könnyűzenei rendezvénysorozaton, így eddig a Sziget, a Hegyalja, a VOLT, az EFOTT, a SZIN és a Fishing on Orfű fesztiválon volt jelen, idén először pedig a Strand Fesztiválon is. Tevékenységének célja, hogy megmutassa a fesztiválok közönségének, hogy az evangélium üzenete és a kereszténység nemcsak a templom falain belül, hanem egész életünkben, így a kikapcsolódás, a szórakozás idején is jelen van lelkünkben, kapcsolatainkban. Ezért is törekszik a misszió arra, hogy személyes beszélgetések keretein belül találkozhasson minden sátrukba betérő az Örömhírrel. Erre a KözösPont egy féléves időszakon keresztül készít fel egy stábnyi önkéntest (körülbelül húsz főt), akik elhivatottak arra, hogy a misszió arculatát képviseljék úgynevezett civil sátrukban. A beszélgetéseket interaktív, gondolatébresztő programokkal, játékokkal, kvízzel vagy témaindító önismereti teszt segítségével kezdeményezik. Idén a színházat választották a KözösPont-sátor témájának, „Színház az egész világ?!” mottóval.


„A színház is okozhat transzcendens élményt, azonban nem mindegy, hogy az az élmény mire irányul. A keresztény egyházak liturgiái, templomi szertartásai, istentiszteletei abból az isteni valósággal való kapcsolattartásból származnak, amely mögött ott áll a kinyilatkoztatás. Azon keresztül mutatta meg Isten, hogy ő az egyedül létező, ezért a megidézés élményének alapja önmagában már adott számunkra. Tehát bár Istennel lehet találkozni a színházban is egy színdarabon keresztül, maga a Szent Liturgia nem azonosítható egy színdarabbal” – válaszolta az egyik fesztiválozó kérdésére a püspök, hiszen bárki fordulhatott felé akár provokatív felvetéssel is. Valaki azt firtatta, a katolikus egyház díszes és aranyozástól nem mentes templomai, szertartásai hogyan függnek össze a keresztény üzenettel, amely a szegénységet hirdeti. Kocsis Fülöp ezt válaszolta: „A közösségben Isten dicséretét a legdíszesebb módon kell megélnünk és kifejeznünk, ezen nem szabad spórolnunk. A befelé fordulás azonban a szegénységnek nemcsak a látszatával kell hogy járjon, hanem valóban szegénnyé kell válni, keresni a belső csendet, és azon keresztül Isten hangját. A zaj és a hangos zene azonban elveszi a belső csöndre való törekvés lehetőségét.”

Arra a kérdésre, hogy miként lehet keresztényként kikapcsolódni, ekképpen válaszolt a püspök: „Nem tudok elképzelni olyan szórakozási módot, ami ne lenne jó töltekezés, kikapcsolódás, ha Jézussal viszem végbe. Vannak olyan tevékenységek, amelyeket nem kísér Jézus, ezek leszívják az ember erejét. Ezért meg kell beszélni mindent Krisztussal. Imádság az, amikor figyelek az Úrra.” Majd Ferenc pápa krakkói beszédét idézte: „Ne keverjük össze a boldogságot a kanapéval!” „A töltekezés nem lehet lazsálás vagy lustaság, azonban nemcsak az imádság vihet az Úr felé, hanem akár a természetben megélt helyes istenélmény” – tette hozzá.


A KözösPont-sátorban folyó beszélgetések során több aspektusból is előkerült az elköteleződés kérdése, amiről Kocsis Fülöp így vélekedett: „A párkapcsolatokban és az istenkapcsolatban is a kitartás a fontos. Bár sokan vallásos családban nőttünk fel, és megszokott módon templomba járunk, mégis elérkezik az a pillanat az életünkben, amikor fel kell ismerni Jézust, hogy jézusivá válhasson egész életünk őáltala. Ehhez szükséges a felismerés mellett a döntés, hogy valóban az egész életem, ne csak annak rövid szakaszai teljenek vele. A párkapcsolatban a kezdeti szerelem fellángolása elmúlik, ezért szükséges nagyon tudatosan döntenünk a házasságkötés során, amely egy egész életre egymás kitartó szolgálatába állítja a párokat, nemcsak néhány hónapra.”

A hajdúdorogi érsek-metropolita aktívan közreműködött a keresztény önkéntes fiatalok szolgálatában. „Használjatok nyugodtan, hiszen ezért vagyok” – ajánlotta fel Fülöp atya. Számos fesztiválozóval beszélgetett, akik közül bár sokan nem voltak vallásosak, mégis annyira megnyitotta lelküket a püspök életszerű és hiteles mondanivalója, hogy akik az elején kétkedéssel teli érdeklődéssel fordultak felé, tiszteletteljes mondatokkal és viselkedéssel távoztak a sátorból.

Darvas Márton, az Ökumenikus Ifjúsági Iroda munkatársa úgy vélte, hogy a metropolita fesztiválon való megjelenése látszólagos kontrasztot teremtett a szerzetesi habitus és a fesztivál világa között. Azonban ezt a paradox helyzetet feloldotta Fülöp atya közvetlen hozzáállása az érdeklődőkhöz, amivel nem egy egyházi méltóság képét adta, hanem egy jó lelkivezetőét. A sátor katolikus spirituálisa, Rockenbauer István – ferences szerzetesi nevén: Barnabás testvér – úgy véli, hogy a fesztiválozókra mint barátokra kell tekinteni, és ilyen módon megosztani velük a keresztény sátor üzenetét, amelyet Kocsis Fülöp jelenlétével megerősített.

A beszélgetések után a püspök írt önmagának egy hosszú levelet jövőbeli terveiről, amelyet a KözösPont stábja egy év múlva kipostáz neki, ahogy a többi fesztiválozónak is lehetősége nyílt erre.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria