EU-képviselő az európai családellenességről

Európai családkonferencia Nagyszombatban

Kitekintő – 2012. szeptember 7., péntek | 17:33

A 2009-ben Pannonhalmán megrendezett 6. Európai Találkozó után idén augusztus 29-től szeptember 1-ig tartották a MÉCS Családközösségek nemzetközi szervezete, a Christian Family Movement 7. Európai Családkongresszusát Nagyszombatban.

A négynapos találkozón részt vett Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense, valamint a MÉCS magyarországi és felvidéki magyar képviselői. Az európai résztvevőkön kívül az Egyesült Államokból és Thaiföldről érkezett házaspárok képviselték a CFM világszervezetét; Japánból érkezett Donnon Murray ferences misszionárius, akinek nevéhez fűződik a FIRES/MÉCS Napok lelkigyakorlatok magyarországi és szlovákiai elindítása.

A konferencián előadást tartott többek közt Anna Záborská európai parlamenti képviselő, aki 1998 és 2004 között szlovákiai parlamenti képviselőként, 2004 és 2009 között pedig az EP női egyenjogúságért felelős bizottságának elnökeként tevékenykedett. A képviselő asszony előadásában elmondta, hogy az európai politizálás problémái súlyos hiányosságokból fakadnak. Ilyen például, hogy az Európai Unióban nincs definiálva a házasság és a család fogalma. Az emberi jogok európai uniós chartája nem kizárólag egy férfi és egy nő között tekinti lehetségesnek a házasságot, hanem azonos neműek között is, mondván, hogy senkit sem lehet diszkriminálni nemi irányultsága alapján. E meghatározatlanság az alapvető oka annak, hogy nincsen sikeres európai családpolitika.

Téves az EU-direktívák azon szemlélete is – folytatta a képviselő asszony –, amely az embert kizárólag munkavállalónak és adófizetőnek tekinti, ám hiányoznak szótárából olyan fogalmak, mint apa, anya, szeretet, idő, megbocsátás, bizalom; anya helyett például a várandós munkavállaló kifejezést használja.

Rejtett családellenes diszkrimináció érhető tetten az Európai Bizottság javaslattervezetében is, amely a nagycsaládot a nők kibontakozásának akadályaként tünteti fel. A gyermekek jogainak európai uniós stratégiáját ismertető közlemény úgy beszél a szülőkről, mintha valamennyien erőszakosak, alkoholisták, drogfüggők lennének, jó szülők pedig nem is léteznének. Az Európai Bizottság szerint jövedelmezőbb, ha az állam gondoskodik a gyermekekről, a szülők pedig dolgoznak és adót fizetnek.

Anna Záborská szerint a társadalom és a gazdaság legégetőbb problémáinak megoldása az lenne, ha a család kerülne a politika középpontjába, vagyis minden törvényt és politikai döntést elsősorban a családra gyakorolt hatása szempontjából mérlegelnének. Vannak biztató jelek, mert az ENSZ, az Európa Tanács, az OECD és a Világbank egyre inkább elismeri a szülők fontosságát a gyermek fejlődése szempontjából, és a közelmúltban kiadott tanulmányaikban gazdasági szempontból is egyérteműen pozitívan ítélik meg a családot. Nem így az Európai Unió – tette hozzá az előadó.

Mi hát a teendő? Fontos, hogy minden lehetséges fórumon hangot adjunk a család melletti érveknek: hangsúlyozzuk, mi mindent ad a család a társadalomnak, amellett, hogy hosszú távon gazdaságilag is „kifizetődő”. Nem a családelleneseké az utolsó szó, csak mindig az nyer teret, aki hangosabban kiabál és ügyesebben használja a médiát – ám ettől még korántsem biztos, hogy igaza van. Az Egyház társadalmi tanítása minden ember, hívők és nem hívők egyetemes közjavát szolgálja; hangoztassuk bátran! – buzdította hallgatóságát az európai képviselő.

Ménesi Krisztina/Magyar Kurír

Képek: Farkas Gábor; eppgroup.eu