Ezeken a helyszíneken kapcsolódhatnak be országszerte templomi és szabadtéri passiójátékokba

Hazai – 2024. március 20., szerda | 19:11

A budapest-pasaréti Páduai Szent Antal ferences plébánia színjátszó köre és az Új Ember szerkesztősége felhívással fordult mindazokhoz, akik 2024 húsvétjára készülve templomukban vagy szabadtéren passiójátékot szerveznek. Örömmel tesszük közzé a passiójátékok listáját.

Az elmúlt években újra megnövekedett azoknak a plébániáknak a száma, ahol a templomi közösségek színjátszói előadják Jézus szenvedéstörténetét prózai formában is.

Szerettük volna, ha ezekről a passiójátékokról minél többen értesülnének, és minél többen fel tudnák keresni a lakóhelyükhöz legközelebbi lehetőséget. Ezért kértünk minden passiójáték-szervezőt, hogy küldje be a passiokepzes@gmail.com e-mail-címre a templom nevét és pontos címét, ahol előadják; a passiójáték dátumát és kezdésének időpontját; az előadók létszámát – valamint két mondatot arról, amit fontosnak gondolnak előzetesen megosztani az előadásról.

Örömmel tesszük közzé 33 olyan passiójáték időpontját és helyszínét szerte az országban és határon túl, ahol a passiót a templomi közösségek színjátszói dramatikus formában mutatják be. Az ünnepre való készület részeként olvasóinknak javasoljuk, hogy keressék fel a lakóhelyük közelében lévő helyszínt. A passiók összesített listáját ITT találják:

*

A passiójátékok kiemelt szerepéről Egyházunk életében Kálmán Peregrin OFM gondolatait osztjuk meg, akinek az újkori passiójátszás elindításában fő szerepe van: „Assisi Szent Ferencre leginkább úgy gondol a világ, mint aki Greccióban először szervezte meg a betlehemi játékokat, amelynek folytatása ma sok nem hívő részéről is elvárás a templomok felé karácsony ünnepéhez közeledve. A Szent Ferencre vonatkozó állítás azonban csak részben igaz, hiszen rendalapítónk előtt már voltak ilyen misztériumjátékok, ám azokat a templomon kívül adták elő. Assisi Szegényének eredetisége éppen abban állt, hogy ezeket a színdarabokat a templomba vitte, és ezzel egyfajta imádsággá formálta, mintegy jelezve:

a megjelenített titok igazi értelme az Egyház életében tárul fel, ott újból és valóságosan megelevenedni láthatjod azt, amit az előadók itt játékukkal megjelenítenek.

Ennek a Ferenc életében legkifejezőbben megnyilvánuló jele stigmái, azaz, hogy élete utolsó szakaszában magán viselte az Öt Szent Seb belévésett lenyomatát, ami a leléknek arra az azonosulási – mondhatnánk színészi – vágyára adott isteni válasz, hogy mind tökéletesebben eggyé váljon Krisztussal, akinek képére és hasonlatosságára teremtetett.

Assisi Szent Ferenc ezt a következő imádságban fogalmazta meg: »Uram, Jézus Krisztus, két kegyelmet kérek Tőled, mielőtt meghalnék. Az egyik, hogy érezhessem lelkemben és testemben, amennyire lehetséges azt a fájdalmat, amit Te, édes Jézus, keserves kínszenvedésed alkalmával elviseltél. A másik az, hogy érezhessem szívemben, amennyire lehetséges azt a túláradó szeretetet, amely Téged, Isten Fiát arra indított, hogy értünk bűnösökért oly szörnyű szenvedéseket, önként és szívesen magadra vállalj!«

Életrajzában ezután olvassuk róla: »A kereszt képét hozta magával – testébe vésve.«

Amikor a 21. század keresztényei megelevenítik a passiót, ugyanezt szeretnék tenni. Láttatni az értünk vállalt szenvedést, megéreztetni az Istenben irántunk élő szeretetet, és rámutatni arra, hogy Krisztus mindennek valóságát belevéste az Egyház életébe, amelyben otthonra találva új értelmet nyerhet minden!”

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria