Ezerkétszáz magyar fiatal vesz részt az IVT előtalálkozóin

Kitekintő – 2016. július 24., vasárnap | 12:02

Már csak néhány nap és elkezdődik Krakkóban az Ifjúsági Világtalálkozó. A világegyház legnagyobb ifjúsági eseményén részt vevő mintegy négyezer magyar fiatal közül ezerkétszázan az IVT-t megelőző, július 20. és 25. között tartó előtalálkozókra is kiutaztak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ifjúsági világtalálkozók meghatározó, szerves részei az előtalálkozók. Ezeket a helyi egyházmegyék, lelkiségi mozgalmak, szerzetesközösségek rendezik. Az Egyházmegyei Napok célja, hogy a – gyakran távoli földrészekről is érkező – zarándokok a világtalálkozó pörgős, sűrű napjai előtt kicsit elmélyültebben találkozhassanak a fogadó ország kultúrájával, lelkiségével, szokásaival. Sokaknak itt van lehetősége megérkezni, átállni, lelassítani a mindennapok hajszoltságából. Az előtalálkozók programjait nem a krakkói szervezőbizottság, hanem a helyi egyházak szervezik, így ahány helyszín, annyiféle hangsúlyt kap a krakkói találkozót bevezető időszak.

Az ezekben a napokban megrendezett előtalálkozókon közös imaalkalmak, kulturális események, koncertek, városjátékok, sportolási lehetőségek és számos más program várta és várja a zarándok fiatalokat egészen vasárnap délutánig. Erre a hétre minden lengyel egyházmegye egy-egy bibliai helyszín nevét vette fel, hogy ezzel is megalapozza a találkozó lelkiségét, fókuszpontjait. Kána, Tarzusz, Kármel-hegy, Péter bárkája, Emmausz, Mória-hegy és Galilea – ezek azok a helyszínek, melyek története megelevenedik a zarándokok számára az előtalálkozókon. A lengyel szervezők tájékoztatása szerint közel 300 ezer fiatal érkezett már Lengyelországba és vesz részt ezeken a találkozókon különféle lengyel városokban.

A legtöbb magyar szót vélhetően Łódź városában hallani, ahol több mint félezer hazánkból érkezett zarándok gyűlt össze. Ebben a városban egyszerre több előtalálkozó is zajlik. Ezen kívül fiataljaink ott vannak az egyik legismertebb lengyel zarándokhelyen, Częstochowában, illetve Katowicében, Gliwicében, Wrocławban is. A legtávolabbra minden bizonnyal a piarista csapat utazott, az észak-lengyelországi, Gdańskhoz közeli Bolszewóba.

* * *

A Győri Egyházmegyéből érkezett Gyuri szerint Częstochowában (ahová Veres András püspök útra bocsátó szavai és a főpásztorral elmondott közös imádság után indultak Győrből) valódi terülj-terülj asztalkámmal készültek a vendéglátók, sőt a győriek közös fotójára a helyi nyugalmazott érsek is örömmel odaállt.

Brigi, a Kaposvári Egyházmegye csapatának tagja azt mondta, nagyon jó a hangulat és a helyiek tárt karokkal fogadták a magyar fiatalokat, a saját házaikat megnyitva számukra. Az utazás nem volt rövid, de énekeltek, imádkoztak, játszottak, így gyorsan telt az idő.

„Az együttlét már most igazi ajándék minden fiatal számára. Krisztus egységében gyűltünk itt össze, és az Atya irgalma ölel át bennünket” – fogalmazott Nagy Éva Anna, aki a Pécsi Egyházmegye csoportjával a Chemin Neuf közösség előtalálkozóján vesz részt.

Az előtalálkozók ugyan sokfélék, de az Ifjúsági Világtalálkozó egy lesz, ugyanaz mindenki számára: ide indulnak hétfőn a magyar csoportok is. Érkeznek biciklivel, autóval, busszal, gyalogosan… Igazi zarándokként készülnek a pápával való találkozásra, azzal a várhatóan 1-1,5 millió fiatallal együtt, akik 178 országból indultak hasonló útra.

Forrás: Krakkó2016.hu

Fotó: Ifjúsági Világtalálkozó

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria