Facsemetét ültetnek Luther római látogatása 500. évfordulóján

Kitekintő – 2011. január 21., péntek | 11:56

Az ökumenikus imahét keretében az Egyesült Német Evangélikus-Lutheránus Egyház küldöttsége római zarándoklata részeként ökumenikus szertartáson vesz részt január 23-án, vasárnap a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, ahol találkozik a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsának elnökével, Kurt Koch bíborossal is.

Az Egyesült Német Evangélikus-Lutheránus Egyház egyház küldöttségének vezetője Johannes Friedrich müncheni püspök. A találkozó fontos, jelképes mozzanata, hogy megáldanak és elültetnek egy fát, a Luther kertjének nevezett wittenbergi ökumenikus terv keretében.

A protestáns küldöttség 19 tagja között szerepel a katolikusokkal való kapcsolatokért felelős Friedrich Weber püspök, továbbá Günter Beckstein volt bajor miniszterelnök. Luther Márton római látogatásának 500. évfordulójára emlékezve az evangélikus vezetők találkoznak a Keresztény Egység Elősegítése Pápai Tanácsával, hogy tanácskozzanak az egyház mai helyzetéről, az ökumenikus kapcsolatok állásáról és az egység elmélyítésének lehetőségeiről.

A facsemete megáldása és földbe helyezése után az ünnepi ökumenikus vesperás délután öt órakor kezdődik a bazilikában, bencés szerzetesek közreműködésével.


XVI. Benedek pápa a következő napon, január 24-én fogadja az evangélikus-lutheránus egyház küldöttségét.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(tzs)