A fatimai üzenet három titka

Nézőpont – 2010. május 13., csütörtök | 12:00

A jelenések során a Szűzanya három titkot bízott a pásztorgyermekekre. Lúcia nővér sokáig nem beszélt ezekről, de amikor az 1940-es években püspöke arra utasította, hogy írja le a titkokat, engedelmeskedett.

Lúcia nővér ezenkívül egy kétkötetes könyvet is írt a jelenésekről, saját családjáról, unokatestvéreiről, életéről. Ennek legújabb kiadása már tartalmazza a titkok leírását. Egy későbbi, hosszabb írásában pedig a fatimai üzenet felhívásairól elmélkedik.

A három titok közül az egyik a pokol látomása volt: „A Szűzanya egy hatalmas tűztengert mutatott, melyről úgy tűnt, a föld alatt van. A tűzben elmerült ördögöket és lelkeket úgy láttuk, mintha átlátszó fekete vagy barna izzó szénparázs lettek volna emberi alakban, s hányódtak a lángok között, melyek mint hullámok vitték őket. (…) Az ördögök szörnyű, felismerhetetlen állatok iszonyatos és visszataszító formájában mutatkoztak, átlátszóak voltak és feketék.”

Ezután a Szűzanya ezt mondta: „Láttátok a poklot, ahova a szegény bűnösök lelkei zuhantak. Megmentésükre akarja megalapítani Isten a világban Szeplőtelen Szívem tiszteletét. (…) XI. Piusz pápasága alatt egy másik, még rosszabb háború fog kezdődni. (…) Isten megbüntetni készül a világot bűneiért háborúk, éhínség, illetve az Egyház és a Szentatya üldözése által. (…) Ha teljesítik kéréseimet, Oroszország meg fog térni, és béke lesz; ha nem, Oroszország tévtanait a világra fogja szórni háborúk gerjesztésével és az Egyház üldözésével. A jók vértanúk lesznek, a Szentatyának sokat kell szenvednie, nemzetek fognak elpusztulni. Végül az én Szeplőtelen Szívem győzni fog. A Szentatya föl fogja ajánlani nekem Oroszországot, mely meg fog térni, és a világ egy békés korszakot kap ajándékul.”

A harmadik titok a Szentatyával kapcsolatos: „A Szűzanya bal oldalán, egy kicsit magasabban láttunk egy angyalt, bal kezében lángpallossal; szikrázva lángokat bocsátott ki magából. (…) Egy igen nagy fényességben, ami Isten, láttunk ’valami olyasmit, mintha egy tükör előtt vonultak volna emberek’, láttunk egy fehérbe öltözött püspököt, ’akiről úgy éreztük, hogy ő a Szentatya’. (…) ment botladozó léptekkel (…) fölérve a hegy tetejére, térdre borult a nagy kereszt lábánál, és egy csoport katona lőfegyverekkel és nyíllal tüzelve rá, megölte őt. (…)”

II. János Pál pápa 2000-ben határozott arról, hogy nyilvánosságra hozza a harmadik fatimai titkot, amelyet Lúcia nővér 1959-ben egy zárt borítékban továbbított XXIII. János pápának, aki – a titok elolvasása után – úgy döntött, hogy egyelőre nem tárja fel annak tartalmát. II. János Pál az 1981-ben ellene elkövetett merénylet után elolvasta a levelet, és magára ismert a „fehérbe öltözött püspök” alakjában. A Szűzanya kérésének eleget téve a Szentatya 1984-ben „lélekben a világ összes, előzőleg ’összehívott’ püspökével együtt” Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta mind az embereket, mind a népeket ezzel az imádsággal: „Ó emberek és népek Anyja! Te, aki ismered minden szenvedésüket és reményüket; te, aki anyai szíveddel érzed a világban folyó összes harcot a jó és a rossz, a világosság és a sötétség között, halld meg kiáltásunkat, melyet a Szentlélektől indítva közvetlenül a te Szívedhez intézünk: öleld át az Anya és az Úr Szolgálóleánya szeretetével emberi világunkat, melyet – az emberek és népek földi és örök sorsa miatti nyugtalansággal – fölajánlunk és neked szentelünk! Mindenekelőtt neked ajánljuk és szenteljük azokat az embereket és nemzeteket, amelyeknek különösen szükségük van erre. Oltalmad alá futunk, Istennek Szent Anyja! Könyörgésünket meg ne vesd szükségünk idején!”

2000. május 13-án, a két kis pásztorgyermek, Ferenc és Jácinta boldoggáavatási szertartásának végén Angelo Sodano bíboros így beszélt a harmadik titokról: „A pásztorgyermekek értelmezése szerint, amit újólag Lúcia nővér értelmezése is megerősített, a ’fehérbe öltözött püspök’, aki minden hívőért imádkozik, a pápa. Ő is, aki fáradsággal halad a kereszt felé a hitükért megöltek (püspökök, papok, szerzetesek, szerzetesnők és sok világi) holttestei között, szinte holtan esik össze egy lőfegyver golyóitól. (…) A szöveg megértésének kulcsa a szimbolikus értelmezés. A fatimai látomás elsősorban az ateista rendszereknek az Egyház és a keresztények elleni harcáról szól, s megmutatta a második évezred utolsó százada tanúságtevő híveinek mérhetetlen szenvedését. Végtelen keresztút, melyet a XX. század pápái vezetnek”.

A kételkedőknek, akik szerint a fatimai titok egy részét még mindig homály fedi, Lúcia nővér 2001-ben így válaszolt: „Mindent megírtam, nincs több titok.”

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria