Felszínre hozták a tavaly áprilisi hajótörés áldozatainak maradványait Lampedusa közelében

Kitekintő – 2016. július 13., szerda | 13:40

Az olasz kormány döntése nyomán felszínre hozták a 2015. április 18-áról 19-ére virradó éjjel a Földközi-tengeren, Lampedusa szigetéhez közel életüket vesztett menekültek holttesteit. A közel 700 emberrel a fedélzetén elsüllyedt hajó roncsát július 1-jén szállították a szicíliai Augusta kikötőjébe.

Az olasz kormány döntése méltó tiszteletadás és emberséges gesztus sokak számára, akik azon az éjjelen nem tudták Európa partjait elérni, hiszen az utóbbi időszak legnagyobb, közel hétszáz áldozatot követelő tragikus hajótörésről van szó.

Az eseménnyel kapcsolatban a Szent Egyed közösség úgy nyilatkozott, hogy az olasz hatóságok döntése, a hajóroncs  – és a belsejében található több száz holttest – Augusta kikötőjébe való szállítása az irgalmasság jelentős cselekedete a Ferenc pápa által meghirdetett szentévben. Sokak munkájának köszönhetően ugyanis azonosítani lehet a tengerbe veszett emberek nagy részét, majd méltó szertartás keretében végső búcsút vesznek tőlük.

A közösség figyelmeztet: legyen ez felhívás mindenki számára, hogy többé hasonló tragédiák ne forduljanak elő, valamint a Sant’Egidio közösség és más szervezetek által kezdeményezett (a menekültek biztonságos utazását és befogadását biztosító) humanitárius folyosókat még több országban hatékonyan működtessék.

Forrás és fotó: Santegidio.org

Videó: La Sicilia/YouTube

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria