Felújították Kálmánháza görögkatolikus templomát

Hazai – 2014. október 21., kedd | 16:15

Templombúcsú keretében áldotta meg Seszták István pasztorális helynök a külsőleg felújított kálmánházi görögkatolikus templomot október 19-én. A nyírségi településen hagyománnyá vált a görög- és római katolikus egyházközségek közös ünneplése.

A görögkatolikusok 1986-ban, a római katolikusok 1985-ben építettek templomot Kálmánházán. Korábban az 1870-es években épült uradalmi magtárt alakították ki 1905-ben közös római és görög katolikus templomnak – mondta el szerkesztőségünknek Hülvely Zoltán kálmánházi parókus.

Ezúttal a görögkatolikus templom külsejét érintette a felújítás, melynek fedezetét a Darányi Ignác Terv, az Európai Unió és Magyarország Kormánya által falumegújításra és fejlesztésre szánt keretében a Nyírség Vidékfejlesztési LEADER Egyesület biztosította – olvasható a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapján. – A támogatásban elnyert 6.331.748 forint összeget az egyházközség további 1 millió forinttal egészítette ki. Ebből valósult meg a homlokzati festés, a tetőfelújítás és a templom környezetében történő parkrendezés.

A templom megáldását együtt ünnepelte a falu görög- és római katolikus közössége. A római katolikus hívek ünnepélyes processzióval vonultak a görögkatolikus templomhoz, ahol énekszóval fogadták őket, majd együtt vettek részt a szertatáson. Seszták István pasztorális helynök szentbeszédében arra buzdította az ünnepségen részt vevőket, hogy a megújult templom emlékeztesse őket a lelkiekben való mindennapos megújulás fontosságára.

Hülvely Zoltán elmondta, a római katolikusok és görögkatolikusok közös ünneplésének szép hagyományai vannak településükön: nagypénteken minden évben együtt imádkozzák végig a keresztutat, mindenszentek napján évente váltakozva tartanak elmélkedést, és baráti kapcsolatok fűzik össze mind a papokat, mind a híveket.

A település két szülötte, Nagy Tamás és Kiss János Bogárházától Kálmánházáig címmel dolgozták fel Kálmánháza helytörténeti vonatkozásait és a görögkatolikus közösség történetét a településen. A 2010-ben megjelent munkából tudjuk, hogy a görögkatolikusok jelenléte már a 19. század utolsó harmadától kimutatható a településen, és a 20. század elején számuk tovább nőtt. Az önálló egyházközség anyagi alapját Szabó István és neje, Lippai Mária tízholdas földadománya teremtette meg, akik ezt hősi halált halt János fiuk emlékére ajánlották fel. A hívek körében mozgalom bontakozott ki annak érdekében, hogy saját papot kapjanak. Dudás Miklós hajdúdorogi megyéspüspök látva a komoly szándékot, 1947-ben megalapította az önálló egyházközséget.

Az 1986 áprilisától októberig felépült kálmánházi görögkatolikus templom az egyházközség összefogásának és áldozatvállalásának is jelképe lett. Az egyházközség tagjainak száma a filiákkal együtt jelenleg több mint 600 fő, ezzel a település második legnépesebb felekezetét képezik.

Hisszük, hogy a múlt értékeiből merítve, a jelenben már eddig is megtapasztalt egyházi és társadalmi összefogással közösségünk tanúságot tud tenni a jövő nemzedékek számára is a hiteles krisztusi életről Kálmánházán – fogalmazta meg hitvallását a 2007 óta a településen szolgáló Hülvely Zoltán parókus.

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria