Felvételi a debreceni és a miskolci görögkatolikus roma szakkollégiumban

Hazai – 2015. augusztus 28., péntek | 10:58

2015 szeptemberétől Debrecenben is indít roma szakkollégiumot a görögkatolikus egyház. Az új intézmény a miskolcihoz hasonlóan a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat tagja. Debrecenben először, Miskolcon ötödször tartottak felvételit – tájékoztat a Hajdúdorogi Metropólia és a Miskolci Egyházmegye.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye roma szakkollégiumot alapított 2015 tavaszán Debrecenben. Az első felvételit, mely egyben közösségépítő, csapatformáló nap is volt, augusztus 24–25-én szervezték meg Máriapócson, Urbán Evariszt kollégiumigazgató részvételével. A felvételizők tömegközlekedéssel jutottak el Máriapócsra, ezzel máris teljesítettek egy próbát. A hétfői nap Czövek Éva játékmester segítségével közösségépítő játékokkal telt el. Aznap délután Kocsis Fülöp érsek-metropolita is meglátogatta a leendő szakkollégistákat. Az este játékkal telt, szerepkártyák segítségével a hallgatóknak egymás közt el kellett dönteniük, ki milyen szerepet vállal a közös főzésben.


Kedden különleges imaóra előzte meg a személyes beszélgetéseket. Kocsis Fülöp érsek vezetésével a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat gyermekvédelmi rendszerében ellátott ezer gyerek búcsúztatta a nyarat. A napindító imaórán részt vett Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár és roma szakkollégium felvételiző diákjai is.

* * *

Miskolcon az ötödik tanévét kezdi a görögkatolikus cigány szakkollégium, amelynek augusztus 23. és 25. között rendezték meg a „bevonótáborát”, vagyis a felvételi eljárás második szakaszát.

Vasárnap a beköltözést követően Makkai László, a szakkollégium igazgatója köszöntötte a hallgatókat, a ráhangolódást a kápolnában megtartott imaóra segítette. Ezt követően azok a diákok, akik már korábban is a szakkollégium tagjai voltak, beszélgetésen vettek részt, ahol értesülhettek a tanulmányi program változásairól, míg az új jelentkezőknek a munkatársak tartottak bemutatkozást. A délután csapatépítő játékokkal folytatódott. A vacsora után felmérték a hallgatók cigányság iránti szociális érzékenységét, a szakkollégisták által készített videókat vetítettek le, amelyek nyomán fórumbeszélgetés alakult ki „Hogyan látom a cigányság jövőjét tíz év múlva?” címmel.

Hétfőn két pszichológus, Pető Csilla és Nótin Ágnes tartott tréninget a fiataloknak, amely során nemcsak személyiségteszteket kellett kitölteniük, de különböző játékos feladatokban is részt vettek, amelyek megmutatták, mennyire alkalmasak a csapatmunkára, az együttműködésre, az együtt gondolkodásra. Délután levezetésként kirándulni mentek a hallgatók Miskolctapolca környékére. Az esti program az egykori szakkollégisták bevonásával zajlott. Morvai Dániel, egy felvételiző diák moderálta a beszélgetést, arról kérdezték a már elballagott kollégistákat, mit adott nekik az intézmény, hogyan érzik magunkat a „nagybetűs életben”, a munka világában, mi segít nekik az elhelyezkedésben és a társadalomban betöltött helyük megtalálásában.

A „bevonótábort” a korábbi évek bevált gyakorlatához hasonlóan személyes elbeszélgetés zárta, melynek során a szakkollégiumi tanács egyenként meghallgatta a fiatalokat, érdeklődtek arról, honnan jöttek, mit tanulnak, mik a céljaik, hogyan képzelik el a jövőjüket.

Fotó: Hajdúdorogi Metropólia, Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria