Ferenc pápa: az ember ereje az imádság

Kitekintő – 2013. november 16., szombat | 17:39

A Szentatya november 16-án reggel a vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában együtt misézett a Szent Péter-bazilika kanonokjaival. A koncelebrálók között volt Angelo Comastri bíboros, a bazilika főpapja is.

Homíliájában a pápa a szombati evangéliumi szakaszhoz fűzte gondolatait, amelyben Jézus szüntelen imára szólít minket. Az özvegyasszony példabeszédéről van szó, amelyben szakadatlan igazságot kér a bírótól, „aki Istentől nem fél, embertől nem tart”. Isten is így szolgáltat igazságot kiválasztottjainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak.

„Amikor Mózes hívja, azt mondja neki: 'Hallottam népem sírását, panaszát'. Az Úr meghallgat. Az első olvasmányban hallottuk, mit tett az Úr, hallottuk mindenható szavát: az égből jön, mint egy 'zord harcos'. Amikor az Úr védelmébe veszi népét, ilyen: zord harcos, aki megmenti népét. Megment, és mindent megújít: 'az egész teremtés teljesen újjá alakult természetében'. 'A Vörös-tenger jól járható úttá vált, átvonult rajta az egész nép kezed oltalma alatt'”.

Az úr hallotta népe imáját, mert érezte szívében, hogy kiválasztottjai szenvednek, ezért hatalmával megmentette őket. „Ez Isten ereje. És miben áll az emberek ereje? Abban, amiben az özvegyasszonyé: kopogtatni Isten szívének ajtaján, kérni, elpanaszolni a sok gondot, fájdalmat, és kérni az Urat, hogy szabadítson meg ezektől a fájdalmaktól, ezektől a bűnöktől, ezektől a gondoktól. Az ember ereje az imádság, és az alázatos ember imája egyben Isten gyengesége is. Az Úr csak ebben mutatkozik gyengének: gyenge népe imádságával szemben”.

Isten erejének, megváltásának csúcspontja Isten szavának megtestesülésében van – magyarázta homíliájában a pápa.

Emlékeztette a Szent Péter-bazilika kanonokjait, hogy munkájuk éppen ez: kopogtatni Isten szívének kapuján, imádkozni szüntelenül Isten népéért. A Szent Péter-bazilikába, amely a legközelebb van a pápához, eljutnak a világ minden részéről az emberek imái, és az ott szolgáló kanonokok összegyűjtik ezeket az imákat, és bemutatják az Úrnak. Szolgálatuk tehát egyetemes, az Egyház szolgálata.

„Ti olyanok vagytok, mint az özvegyasszony: imádkoztok, kértek, kopogtattok Isten szívének ajtaján, minden nap. Az özvegyasszony sosem aludt el, miközben ezt cselekedte, bátor volt. És az Úr meghallgatja népe imáját. Ti Isten népének kiváltságos képviselői vagytok, és ebben a szerepetekben kell imádkoznotok az Úrhoz az Egyház, az emberiség, mindenki ügyéért. Köszönöm nektek ezt a munkát. Emlékezzünk rá mindig, hogy Isten erős, amikor azt akarja, hogy minden megváltozzon. 'Minden teljesen újjá alakult' - mondja. Ő képes mindent újjá alakítani, de megvan a gyengesége is: a mi imánk; a ti egyetemes imátok a Szent Péter-bazilikában, közel a pápához. Köszönet ezért a szolgálatért, folytassátok tovább az Egyház javára”.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír