Ferenc pápa beszéde az olasz katolikus nevelőkhöz

Ferenc pápa – 2015. március 15., vasárnap | 12:20

70. évfordulóját ünnepli az olasz katolikus tanárok, vezetők, nevelők szövetsége (UCIIM). Ebből az alkalomból Ferenc pápa fogadta a szervezet közel kétezer tagját a vatikáni VI. Pál-teremben március 14-én – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Szentatya elismerését fejezte ki a szövetség tevékenységéért és beszédében arra buzdította a nevelőket, hogy kötelezzék el magukat a nehéz sorsú diákok, az iskola perifériái mellett. Nagy nevelőket állított eléjük, és kérte, legyenek nyitottak a jövőre, tegyenek tanúságot életükkel és adjanak reményt.

A tanítás komoly elkötelezettség, amelyet csak érett és kiegyensúlyozott személy vállalhat – mondta a Szentatya, majd a szervezet alapítására utalva felidézte, hogy 1944-ben Gesualdo Nosengo professzor, hitoktató érzett rá annak szükségességére, hogy egybegyűjtse a katolikus hitben osztozó és ennek szellemében az iskolában dolgozó tanárokat. Azóta a szövetség hozzájárult az iskolareformhoz és új nemzedékek neveléséhez.

Az iskola nemcsak hiteles és színvonalas oktatásról szól, hanem az emberi kapcsolatokról is, a befogadásról, a jószándékról, amelyet megkülönböztetés nélkül mindenkinek biztosítani kell – mutatott rá beszédében a pápa. – A szervezet segítse elő egy helyes iskolafelfogás kialakítását a társadalomban, amelyet időnként elhomályosítanak leszűkített álláspontok. A tanárok szeressék még jobban a „problémás” diákokat, akik nem akarnak tanulni, akik hátrányos helyzetben vannak, vagy fogyatékkal élnek, esetleg külföldiek, amely nagy kihívást jelent ma az iskolának.

Fontos, hogy a mai társadalomban, amely nehezen talál ilyeneket, a fiatalok pozitív viszonyítási pontot találjanak az iskolában. Akkor válhat ilyenné az iskola, ha a tanárok értelmet tudnak adni az intézménynek, a tanulásnak, a kultúrának anélkül, hogy a technikai tudás átadására szűkítenék azt le. A nevelők építsenek ki nevelési kapcsolatot minden diákkal, hogy érezhessék: befogadásra leltek, szeretik őket úgy, ahogy vannak, korlátaikkal és képességeikkel együtt. Ezen a téren a szervezet feladata nagyon fontos – fűzte hozzá a Szentatya.

Majd a nagy nevelők példái közül kiemelte Don Boscót, megemlékezve születésének 200. évfordulójáról.

Az iskolának attól függetlenül, hogy állami vagy magán kezelésben van, hiteles nevelőkre van szüksége, akik tanúságot tesznek érett és átfogó emberségről. A szervezet legyen nyitott a jövő felé, az új nemzedékeknek közvetítse a tudás és az értékek örökségét. A didaktikai szaktudást is frissíteni kell az új technológiák tükrében. A tanítás nem pusztán munka, hanem egy kapcsolat, amelyben a tanár egész személyével részt vesz, hogy nevelési feladatát betöltse – emelte ki a pápa.

Végül pedig arra buzdította az olasz katolikus nevelőket, hogy újítsák meg lelkesedésüket az ember iránt, és legyenek életükkel a remény tanúságtevői.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír