Ferenc pápa együtt misézett az antióchiai görög melkita pátriárkával

Ferenc pápa – 2018. február 14., szerda | 10:18

Ferenc pápa február 13-án reggel I. József antióchiai görög melkita pátriárkával együtt mutatott be szentmisét a Szent Márta-ház kápolnájában. A főpásztorok Rómában tartózkodnak látogatáson, miután február elején Libanonban lezárult a görög melkita egyház szinódusa.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisét a testvéri szeretet jegyében mutatták be, tanúskodva arról az egyházi kommunióról, amelyet a pápa tavaly június 22-én kelt levelében engedélyezett a frissen megválasztott pátriárkának.

A hétfői audienciát követően a kedd reggeli szentmisén is visszatért Ferenc pápa ennek az egységnek a jelentőségére. „Ez a szentmise testvérünkkel, József pátriárkával az apostoli kommunióról tanúskodik: ő egy ősi egyház atyja, aki eljön, hogy megölelje Pétert, ami azt jelenti, hogy szeretetközösségben van Péterrel.

Ez a mai szertartás jelentése: egy egyházatya megöleli Pétert. Egy gazdag egyház, amelynek a katolikus teológián belül megvan a maga teológiája, csodálatos liturgiája, és a népe, melynek nagy részét ebben a pillanatban keresztre feszítik, mint Jézust. Ezt a szentmisét ezért a népért ajánljuk fel, amely szenved, a Közel-Kelet üldözött keresztényeiért, akik életüket adják, javaikat, tulajdonukat, mert elüldözik őket. És felajánljuk ezt a misét József testvérünkért is” – mondta a február 13-án reggel bemutatott szentmisén a Szentatya.

Az antióchiai pátriárka a jelen lévő görög melkita püspökök nevében köszönetet mondott a pápának a szép szentmise-kommunióért. Kifejezte: személy szerint meghatódott azt a testvéri szeretetet és szolidaritást megtapasztalva, melyet Ferenc pápa a görög melkita egyház iránt mutatott. Végül ígéretet tett, hogy mindig megőrzik a Szentatyát szívükben, mind a papok, mind a hívek. Elraktározzák emlékezetükben ezt az eseményt, ezeket a történelmi pillanatokat, melyek leírhatatlanul szépek: ez a testvériség, ez a szeretetközösség, mely összeköti Krisztus minden tanítványát. „Köszönjük, Szentatya!” – zárta szavait I. József görög melkita pátriárka.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria