Ferenc pápa fedezi egy szíriai menedékkérő lengyelországi szállásköltségeit

Kitekintő – 2016. augusztus 25., csütörtök | 22:12

A Lengyelországban menekültstátusért folyamodó egyik szíriai keresztény migráns szállásköltségeit Ferenc pápa fedezi – jelentette be augusztus 25-én a lengyelországi zarándoklaton részt vevő vatikáni főalamizsnás, Konrad Krajewski érsek.


A segítségben részesülő, 26 éves szíriai menedékkérő Aleppóból származik. Lengyelországba egy hete érkezett, a napokban a legismertebb lengyelországi kegyhelyre, Czestochowába zarándokol egy lengyel csoporttal.

A zarándoklaton szintén részt vevő Krajewski érseket a csoport egyik tagja tájékoztatta a menekült lakásgondjairól, a magas rangú vatikáni tisztségviselő erre azonnal segítséget ajánlott fel – számol be róla a PAP lengyel hírügynökség.

A Vatikán a lengyel menekültügyi eljárás befejezéséig téríti meg a fiatal szíriai keresztény albérleti díját. Lengyelországban a menedékkérelem felülbírálása átlagosan fél évig tart.

A szíriai menedékkérőről eddig a közép-lengyelországi Lódz városban működő Domus Orientalis nevű egyházi alapítvány gondoskodott. Az ennek élén álló Przemyslaw Szewczak lelkész a PAP-nak nyilatkozva Ferenc pápa szavait emelte ki, miszerint a menekülteknek egyéni, a konkrét személy szükségleteihez mért segítséget kell nyújtani.

A lengyel sajtó ezzel összefüggésben idézte a pápa szavait, amelyek a júliusi krakkói zarándoklata elején hangzottak el, amikor a Szentatya a lengyel püspöki kar tagjaival találkozott a waweli székesegyházban tartott zártkörű találkozón. A menekülteknek nyújtandó segítség lehetséges formái felől tudakozódó kérdésre válaszolva a pápa elmondta: „nem mindegyik ország egyforma; nem mindegyik országnak vannak ugyanolyan lehetőségei. Igen, de megvan a lehetőségük, hogy nagylelkűek legyenek! Nagylelkűek mint keresztények.

Lengyelország már 2015-ben menekültstátust adott 160 szíriai menekültnek az Estera alapítvány kezdeményezésére, amelyet egy lengyel-szíriai származású keresztény aktivista irányít. A Rzeczpospolita című lengyel napilap januári értesülései szerint a csoportból 35-en maradtak Lengyelországban, a többiek továbbutaztak, általában Németországba.

Sajtóértesülések szerint a lengyel Katolikus Karitász jelenleg olyan humanitárius folyosó létesítéséről tárgyal a lengyel hatóságokkal, amelynek révén 200-300 szíriai menekültet - idős embereket és gyermekes családokat - fogadnának be libanoni menekülttáborokból. Megszervezik, hogy a lengyel családok is anyagi segítséget nyújthassanak nekik.

Forrás: MTI

Fotó: POP

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria