Ferenc pápa fogadta a máltai elnököt a Vatikánban

Ferenc pápa – 2024. március 26., kedd | 9:00

Ferenc pápa március 21-én, csütörtökön magánkihallgatáson fogadta George Vellát, a Máltai Köztársaság elnökét az Apostoli Palota könyvtárában. A máltai politikus a pápai audiencia után a szentszéki vezetőkkel nemzetközi kérdésekről tárgyalt, különösen a Földközi-tengeri térségről, az izraeli–palesztin, valamint az ukrajnai konfliktusról, továbbá a migráció témájáról.

A Máltai Köztársaság elnöke felesége és kísérete társaságában az Apostoli Palota könyvtárában találkozott a pápával. A pápai audienciára közel két évvel azután került sor, hogy Ferenc pápa 2022. április 2–3-án apostoli látogatást tett a szigetországban.

A Szentatyával folytatott 25 perces megbeszélés után George Vella elnök a vatikáni Államtitkárságon Pietro Parolin bíborossal és Mirosław Stanisław Wachowski atyával, az államközi kapcsolatok altitkárával tárgyalt.

A szentszéki sajtóközlemény tájékoztatása szerint az Államtitkárságon a felek megelégedésüknek adtak hangot a jól működő kétoldalú kapcsolatok miatt. Ezt követően nemzetközi témákról beszéltek, különös tekintettel a Földközi-tenger térségére, az Izrael és Palesztina közötti konfliktusra, az ukrajnai háborúra, valamint a migrációra.

Ferenc pápa egy bronzszobrot ajándékozott George Vella máltai elnöknek, valamint pápasága dokumentumainak egy-egy példányát: a 2024-es békevilágnapra írt üzenetét, a 2020. március 27-i Statio Orbis szentmiséről kiadott vatikáni kötetet, továbbá a Pápai Ház prefektúrájának gondozásában megjelent könyvet az audienciák pápai helyszínéről.

A máltai elnök a figyelmességet hat számítógéppel viszonozta az Irgalmasság Anyja rendelő számára, amelyet Ferenc pápa kívánságára hoztak létre 2015-ben a szegények egészségügyi ellátására.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria