Ferenc pápa: Hirdessük mosolyogva Krisztust!

Kitekintő – 2013. december 3., kedd | 16:11

Az Egyház mindig legyen örömmel teljes, mint Jézus – állapította meg Ferenc pápa december 3-án, kedden reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. A Szentatya hangsúlyozta: az Egyház arra kapott meghívást, hogy átadja az Úr örömét gyermekeinek, azt az örömet, amely az igazi békét adományozza.

„Béke és öröm” – Ferenc pápa e két szó köré építette fel homíliájának gondolatait Xavéri Szent Ferenc liturgikus ünnepnapján.

Az első olvasmány Izajás könyvéből (Iz 11,1-10) azt a béke utáni vágyat sugallja, amely közös mindannyiunk számára. Ezt a békét Izajás szerint a Messiás hozza el. Az evangéliumi szakaszban (Lk 10,21-24) pedig belelátunk egy kicsit Jézus lelkébe, Jézus szívébe, ami örömmel teli.

Mi mindig arra a Jézusra gondolunk, aki hirdeti az igét, gyógyít, az utcákat járja, vagy az utolsó vacsora jelenetére gondolunk, de nem szokásunk, hogy a mosolygó, örömmel teli Jézust képzeljük magunk elé. Jézust öröm töltötte el. Atyjával való bensőséges kapcsolatában felujjongott a Szentlélekben és áldotta az Atyát. Ez Jézus benső misztériuma, kapcsolata az Atyával a Szentlélekben. Ez az ő belső öröme, amelyet nekünk ad – mondta homíliájában a pápa.

Ez az öröm a valódi béke: nem egy statikus, mozdulatlan, nyugodt béke. Nem, a keresztény béke örömmel teli, mert a mi Urunkat is öröm tölti el. Akkor is örömmel teli, amikor az Atyáról beszél: annyira szereti az Atyát, hogy nem tud öröm nélkül szólni róla. A mi Istenünk örömmel teli – ismételte meg a pápa. Jézus azt akarta, hogy jegyese, az Egyház is ilyen legyen.

Nem lehetséges egy öröm nélküli Egyház és az Egyház öröme éppen ez: hirdetni Jézus nevét. Azt mondani, hogy Ő az Úr. A jegyesem az Úr, az Isten. Ő üdvözít bennünket, Ő halad velünk. Ez az Egyház öröme, aki ebben a jegyesi örömben anyává lesz. VI. Pál mondta: az Egyház öröme éppen az, hogy evangelizáljon, hogy előre haladjon és beszéljen Jegyeséről, hogy átadja ezt az örömet gyermekeinek, akiket életre hív, és akiket felnevel.

Az a béke, amelyről Izajás beszél, az öröm békéje, a dicsőítés öröme. Azt is mondhatjuk, hogy zajos a dicsőítésben, termékeny az új gyermekek anyaságában. Olyan béke, amely a Szentháromság dicsőítéséből és az evangelizációból fakad, abból, hogy elmegyünk a népekhez és elmondjuk nekik, hogy ki Jézus. „Béke és öröm” – szögezte le a pápa.

Hangsúlyozta, hogy amit Jézus az evangéliumi szakaszban mond, dogmatikai nyilatkozat, amikor megállapítja: „Atyám, így tetszett neked”. Te határoztál így, hogy ne a bölcseknek, hanem a kicsinyeknek tárd fel magad.

Jézus az ilyen komoly dolgokban is örömmel teli és az Egyház is az. Örömmel kell, hogy elteljen. Özvegységében is, mert az Egyház hasonlít az özvegyasszonyhoz, aki várja, hogy visszatérjen jegyese. Az Egyház özvegységében is örömmel teli a reménységben. Az Úr adja meg mindnyájunknak ezt az örömet, Jézusnak ezt az örömét, dicsőítve az Atyát a Szentlélekben. Ez az öröme a mi Anyaszentegyházunknak az evangelizációban, Jegyese hirdetésében – mondta kedd reggeli homíliájában Ferenc pápa.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír