Ferenc pápa: Istennel nem lehet kereskedni

Ferenc pápa – 2019. június 11., kedd | 17:38

Nem létezik más kapcsolat Istennel, csak az ingyenesség – emlékeztetett Ferenc pápa május 11-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában tartott szentmise homíliájában.

Adjuk ingyen mindazt, amit az Istentől ingyen kaptunk – mondta homíliájában Ferenc pápa, aki egész gondolatmenetét Isten kegyelmi ajándékai ingyenességének szentelte. Ez felhívás arra, hogy nyissuk meg a szívünket a kegyelem befogadására. Kegyelmet ugyanis nem lehet szerezni. Viszont a kegyelemmel Isten népét kell szolgálni, nem pedig elvárni, hogy mások szolgáljanak minket.

Ferenc pápa elmélkedése a napi evangéliumból indult ki (Mt 10,7–13), melyben Jézus így küldi misszióba a tanítványait: „Menjetek, és hirdessétek, hogy közel van a mennyek országa! Gyógyítsatok betegeket, támasszatok fel halottakat, tisztítsatok meg leprásokat, és űzzetek ki ördögöket! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Ne legyen övetekben se arany, se ezüst, se rézpénz! Ne vigyetek magatokkal úti tarisznyát, se két ruhát, se sarut, se botot! Méltó ugyanis a munkás a kenyerére.” A keresztény nem maradhat mozdulatlan, a keresztény élet úton lét, úton járás, mindig! – szögezte le a pápa. Menjetek, keljetek útra, hirdessétek, hogy közel van az Isten Országa. Küldetésről van szó, misszióról, a szolgálat életéről – hangsúlyozta a Szentatya.

A keresztény élet szolgálatot jelent. Szomorú dolog azt látni, hogy a keresztények megtérésük kezdetén nyitottak a szolgálatra, szolgálják Isten népét, később azonban kiszolgáltatják magukat Isten népével. A hivatás szolgálatra szól, nem pedig arra, hogy másoktól elvárjuk azt, hogy minket szolgáljanak – figyelmeztetett a pápa.

A keresztény élet az ingyenesség élete. Az Úr maga dióhéjban összefoglalja a mai evangéliumban: Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok! Az üdvösséget nem lehet megvásárolni, az ingyen jön, hiszen Isten ingyen üdvözít minket. Ahogy ő tesz velünk, nekünk is hasonlóképpen kell eljárnunk egymással. Ez Isten ingyenessége, az egyik legszebb dolog a világon! Tudnunk kell, hogy az Úrnak számtalan ajándéka van számunkra. Csak egyet kér tőlünk, hogy nyissuk meg a szívünket. Amikor a Miatyánkot imádkozzuk, megnyitjuk a szívünket, hogy ez az ingyenesség jöjjön el.

Az ingyenességen kívül nincsen más az Istennel való kapcsolatunkban. Lelki szükségleteinkben, amikor kegyelemre szorulunk, gyakran így fogadkozunk: Most aztán böjtölök, bűnbánatot tartok, kilencedet mondok! Rendben van, de ez nem fizetség a kegyelemért. Ez kegyelem, amihez ki kell tárnunk a szívünket, hogy befogadhassuk a kegyelmet. Isten minden java ingyenes – folytatta a pápa –, probléma akkor van, ha a szív összehúzódik és bezárul. Ekkor nem képes befogadni az ingyenes szeretetet. Istennel nem lehet kereskedni, nem üzletelhetünk vele.

Isten kegyelmét ingyenesen kell továbbadni. Ez főként az Egyház pásztoraira vonatkozik, hogy ne bocsássuk áruba Isten kegyelmét. Nagyon rossz dolog, amikor vannak olyan pásztorok, akik üzletelnek Isten kegyelmével: „Én megcsinálom ezt, de ez ennyibe, az pedig annyiba kerül…” Isten kegyelme ingyenes. Isten kegyelme ingyenes, ingyen is kell tehát adni – foglalta össze tanítását a pápa.

A lelki életünkben mindig fennáll annak a veszélye, hogy belecsúszunk a fizetésbe. Még az Úrral való beszélgetés során is, mintha kenőpénzt adnánk neki.

De nem! Ez nem lehet így! Semmiképpen. Uram, ha te ezt megteszed, én is megcsinálom azt neked. Ígéretet teszek, és ez kitágítja a szívemet, hogy befogadjam ingyenesen a kegyelmét. Az Istennel való ingyenesség kapcsolata segíti azokat, akik a keresztény tanúságtételben, a keresztény szolgálatban és a lelkipásztori életben tevékenyek. Útközben, mert a keresztény élet úton járás. Prédikáljatok, szolgáljatok, de ne másokkal szolgáltassátok ki magatokat. Szolgáljatok, és adjátok ingyen, amit ingyen kaptatok. Az életszentségünk arra szól, hogy kitágítsuk a szívünket, hogy Isten ingyenessége, Isten kegyelme eljuthasson a mi szívünkbe – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria