Ferenc pápa kibővítette a kiskorúak védelmére létrehozott bizottságot

Ferenc pápa – 2014. december 18., csütörtök | 9:14

Az előzetes terveknek megfelelően Ferenc pápa újabb tagokat nevezett ki a kiskorúak védelmével foglalkozó bizottságba.

A tagokat a világ minden tájáról választotta ki a Szentatya, a különböző élethelyzetek és kultúrák képviseletében. A bizottság következő plenáris ülésére jövő február 6. és 8. között kerül sor a Vatikánban. A kinevezések jelentőségéről a szentszéki szóvivő, Federico Lombardi SJ nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak.

Jó hír, hogy a bizottság létszáma most teljessé vált, ezért módszeresen kidolgozhatja az előtte álló fontos feladatokat. A 17 fős csoport ezáltal valamennyi kontinenst lefedi: Afrika, Ázsia, Óceánia, Latin-Amerika, Európa és Észak-Amerika egyaránt képviselteti magát.

A másik fontos vetülete a testület kiegészülésének, hogy az új tagokkal a bizottság több tudományterületet fog át. Vannak szakértők a pszichológia, a pszichiátria, a pedagógia, a társadalomkutatás, az erkölcs, a teológia, a jog területéről. A sokféle kompetencia együttes felhasználása mellett további külső munkatársak, munkacsoportok bevonására is lehetőség nyílik majd.

Figyelemre méltó adat, hogy a tizenhét tag közül nyolc nő, kettejük szerzetesnő. A kilenc férfiből pedig öt pap és négy világi személy. Összesen tíz világi tagja van a kiskorúak védelmére létrehozott bizottságnak.

Az újonnan kinevezett tagok között van az angol Peter Saunders, aki már korábban személyesen is megismerte a pápát, amikor a Szentatya az elmúlt hónapokban találkozott a visszaélések néhány áldozatával. A másik az ír származású Mary Collins. Fontos tehát, hogy olyan férfi és nő is bekerült a bizottságba, akik elszenvedték ezt a súlyos traumát.

A bizottságnak a hozzáértés mellett a szükséges tapasztalat is a rendelkezésére áll, hogy szembenézzen ezzel a súlyos helyzettel. A bizottság létrehozása és kibővítése annak a figyelemnek a jele, amelyet az egyház korunk e súlyos visszaélésének szentel, megpróbálva a legmegfelelőbb módon, a különféle kulturális helyzetekben föllépni a kiskorúak védelmében – mondta még a Vatikáni Rádiónak Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria