Ferenc pápa meglátogatott egy menekülttábort Szófiában

Ferenc pápa – 2019. május 6., hétfő | 17:04

Bulgáriai látogatásának második napján, május 6-án délelőtt Ferenc pápa magánlátogatást tett a Szófiához tartozó vrazsdebnai menekülttáborban. A tábort 2013-ban nyitották meg egy volt iskola épületében; egyike a Szófia környéki három menekülttábornak.

A menekülttáborokat helyi civil és nem kormányzati szervezetek támogatják, nemzetközi szervezetek segítségével. 2012-ig nem volt jelentős a bevándorlók száma Bulgáriában; a következő évben azonban a balkáni útvonal lezárása miatt tizenháromszorosára nőtt a tartózkodási engedély, illetve a menekültstátusz iránti kérelmek száma. 2016-ban 19 ezer kérelmet adtak be, és ez meghaladta az ország befogadóképességét, mely ötezer menekült számára biztosít letelepedési lehetőséget. 2018-ban Bulgária lezárta a határait, a bolgár–török határon pedig szögesdrótkerítést építettek, így gátolva az illegális bevándorlást, de továbbra is folyik a törvényes kérelmek elbírálása.

Ferenc pápa a menekülttáborban mintegy ötven gyermekkel és a szüleikkel találkozott, akik Szíriából és Irakból érkeztek. A látogatás körülbelül huszonöt percig tartott. A hat–tíz év körüli gyerekek rajzaikkal ajándékozták meg a Szentatyát, aki pedig egy Szűzanya-ikont adott a közösségnek.

Ferenc pápa rögtönzött szavakkal fordult a tábor lakóihoz: „Köszönöm a fogadtatást, köszönöm a gyerekek szép énekét, akik örömmel járják az útjukat. A ti utatok nem mindig szép; fájdalom volt elhagyni a hazátokat és megpróbálni beilleszkedni az újba. De mindig van remény. Ma a bevándorlók és menekültek világa egy kicsit az egész emberiség keresztje, ami alatt sokan szenvednek. Köszönöm a ti jóakaratotokat, a legjobbakat kívánom nektek és honfitársaitoknak, akiket a hazátokban hagytatok. Isten áldjon meg benneteket, és imádkozzatok értem!”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria