Ferenc pápa mélyen elítéli a franciaországi gyilkos erőszakot

Ferenc pápa – 2015. január 7., szerda | 21:09

Federico Lombardi, a szentszéki sajtóiroda igazgatója közleményben ismertette Ferenc pápa szavait, amelyekkel elítélte a tizenkét emberéletet követelő, a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségének székhelyén történt merényletet. A Vatikáni Rádió olasz nyelvű oldalának híradása.


A Szentatya a leghatározottabban elítéli a szörnyű merényletet, amely a mai napon gyászba borította Párizs városát, és amelynek sok áldozata volt, halált hintett, lesújtotta a francia társadalom egészét, mélyen felzaklatott minden békeszerető embert, Franciaország határain messze túl.

A pápa imádságban osztozik a sebesültek és a halálos áldozatok családtagjainak fájdalmában, és arra buzdít mindenkit, hogy szálljon szembe minden eszközzel a gyűlölet terjedésével, a testi és lelki erőszak minden formájával, ami lerombolja az emberi életet, megsérti az emberek méltóságát, gyökereinél aknázza alá azt a jót, amely alapvetően szükséges ahhoz, hogy az emberek és népek békésen éljenek együtt a nemzeti, vallási és kulturális különbségek ellenére.

A gyilkos erőszak gyalázatos, semmivel nem igazolható, bármilyen okból követik el. Minden ember életét szilárdan kell őrizni és védelmezni, el kell utasítani a gyűlöletre való minden buzdítást, ápolni kell a másik ember iránti tiszteletet.

A pápa közelségéről, lelki szolidaritásáról és támogatásáról biztosít mindenkit, aki különféle felelősségeket vállalva továbbra is kitartóan munkálkodik a béke, az igazságosság és a jog érdekében; azért, hogy a gyűlölet forrásait és okait a maguk mélységében gyógyítsa ebben a fájdalmas és drámai helyzetben, Franciaországban és a világ minden, feszültségek és erőszak sújtotta részén.

Az utóbbi négy évtized legsúlyosabb franciaországi terrorcselekményét követték el szerdán Párizsban ismeretlen – vélhetően iszlamista – fegyveresek, akik tíz újságírót és két rendőrt agyonlőttek az egyebek mellett az iszlám fundamentalistákon is gyakran élcelődő Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi székháza elleni támadásban – tájékoztat az MTI.

Fotó: Blogdocatolico.com.br

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria