Ferenc pápa a római Jeruzsálemi Szent Kereszt-bazilikában találkozott száz pappal

Ferenc pápa – 2024. május 6., hétfő | 20:01

A Róma szívében található templom különtermében beszélgetett zárt ajtók mögött a Szentatya a kerületben szolgáló mintegy száz pappal. A kétórás párbeszéd kérdés-felelet formájában adott lehetőséget lelkipásztori témák elmélyítésére: az idősek, a gyermekek, a szegények álltak a beszélgetés középpontjában.

Pénteken délután négy órakor tűnt fel a már jól ismert fehér Fiat 500L gépkocsi, benne Róma püspökével a Jeruzsálemi Szent Keresztről elnevezett bazilika előtti téren. Itt találkozott ugyanis Ferenc pápa a plébánosokkal, rektorokkal, káplánokkal, kórházlelkészekkel, akik a Római Egyházmegye központi részén teljesítenek szolgálatot öt prefektúrában, összesen 38 plébánián. Hívek egy kis csoportja már egy órája várakozott, és nagy örömmel üdvözölte a begördülő pápát. A Szentatya visszaintegetett nekik, majd behajtott a plébánia kapuján, ahol egy különteremben zárt ajtók mögött beszélgetett papjaival.

Baldo (Baldassare) Reina püspök rövid köszöntője után elimádkoztak egy zsoltárt, majd mintegy húsz kérdést tehettek föl a papok a pápának, melyek a pasztoráció különböző területeit érintették. A gyermekekre való odafigyelés, az idősek gondozása, akik bölcsesség hordozói, ezért óvni kell őket, nem pedig leselejtezni; a munka világa a társadalom gyengébb rétegeinél, beleértve a migránsokat és a hajléktalanokat, akik a központi Termini pályaudvar környékén élnek. Elmaradhatatlan témaként szóltak a közelgő szentévről és a zarándokok fogadásáról, akik a világ minden tájáról érkeznek majd, és elsősorban a belvárost látogatják.

A pápát a fiatal plébános, Alessandro Pugiotto, valamint Francesco Pesce, a Római Egyházmegye központi részének lelkipásztori koordinátora fogadták.

Francesco Pesce atya a találkozóról elmondta, a papok igyekeztek elmesélni a Szentatyának – az Amoris laetitia kezdetű buzdítás szavaival élve – azt a „csodálatos összetettséget”, ami a római egyháznak ezt a részét jellemzi, ahol az egész világ képviselteti magát, és ami a szentév kapuja lesz.

A hála érzése és az imádság töltötte el a találkozó résztvevőit, akik megélhették a szeretetközösséget püspökükkel, és buzdítást kaptak tőle szolgálatukhoz, mellyel nemcsak a belvárosi katolikusokat, de az egész világot ellátják, hiszen itt találkoznak a turistákkal és a zarándokokkal – mondta el a találkozóról a lelkipásztori koordinátor. – Valójában nem sokan laknak a központban, de a rómaiak nagy része ide jár dolgozni. Jóllehet, nincs sok fiatal a plébániákon, mégis esténként a római fiatalok mind a történelmi belvárosba jönnek – tette hozzá Francesco Pesce.

Baldo Reina püspök nagyon szívélyesnek nevezte a találkozót, amelyen a pápa atyai szeretettel fordult papjai felé, megosztva velük lelkipásztori nézeteit. Ferenc pápa beszélt saját tapasztalatairól, hasznos tanácsokat adott a történelmi belváros lelkipásztori helyzetére vonatkozóan, és ezt a papok nagy örömmel fogadták.

A Jeruzsálemi Szent Kereszt-bazilika plébánosa, Alessandro Pugiotto is azt emelte ki, hogy Ferenc pápa a belvárosi templomokban rejlő lehetőségekről szólt, nem a problémákról, előre tekintve, a szentévre, a zarándokok fogadására, a rómaiakra, akik ide járnak dolgozni. A kiaknázható lehetőségekre a belvárosi templomokban, amelyek nem halottak, hanem nagyon is tele vannak élettel. „Valóban nagyon szép találkozó volt, amelyen a pápa nagyon sokat segített nekünk, hogy pozitívan lássunk, a szépet keressük” – tette hozzá a fiatal plébános.

A múlt pénteki találkozó zárta le Ferenc pápa látogatásainak sorozatát: szeptembertől áprilisig végigjárta a Római Egyházmegye öt nagy egységét, minden helyszínen meghallgatta a helyi plébánosok kérdéseit, beszélgetett papjaival.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó és videó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria