Ferenc pápa: soha ne fáradjunk bele az imádságba

Kitekintő – 2013. október 20., vasárnap | 14:09

„Szüntelen kell imádkozni és nem szabad belefáradni” (Lk 18,1–8) – utalt Lukács evangéliuma alapján Jézus szavaira a Szentatya október 20-án délben, az Úrangyala-imádság alkalmával.

Zarándokok százezres tömege hallgatta a pápa szavait. Sokan érkeztek olasz egyházmegyékből, de a világ számos más részéből, így Brazíliából, Argentínából is, kifejezve az Egyház egyetemességét, különös tekintettel a missziós világnapra.

A mai evangéliumnak egy özvegyasszony a főszereplője, aki addig könyörgött egy igazságtalan bírónak, amíg az végül igazságot szolgáltatott neki. Jézus ezt a következtetést vonja le: ha az özvegyasszonynak sikerült meggyőznie azt a bírót, akkor gondoljátok, hogy Isten nem hallgat meg minket, ha szüntelenül imádkozunk hozzá? Jézus nagyon erős kifejezést használ: „Vajon Isten nem szolgáltat igazságot választottainak, akik éjjel-nappal hozzá kiáltanak?” (Lk 18,7).

Kiáltsunk éjjel-nappal Istenhez! – buzdított a pápa. De miért akarja ezt Isten? Talán nem ismeri szükségleteinket? Isten nem azért hív bennünket a szüntelen imára, mert nem tudja, hogy mire van szükségünk, vagy mert nem hallgat bennünket. Éppen ellenkezőleg: Ő mindig szeretettel hallgat minket, és mindent tud rólunk.

Mindennapi életünkben, különösen a nehézségekben, a külső és belső rossz elleni küzdelemben az Úr soha nincs távol, mindig mellettünk áll. Úgy küzdünk, hogy Ő mellettünk van. Fegyverünk éppen az imádság, ami érezteti velünk jelenlétét, irgalmasságát és segítségét is. De a gonosz elleni küzdelem kemény és hosszú, türelmet és ellenállást kíván – mint ahogy Mózesnek fel kellett emelnie karját, hogy népét győzelemre juttassa (Kiv 17,8–13). Minden nap küzdenünk kell, de Isten a mi szövetségesünk, Belé vetett hitünk a mi erőnk, és az ima a hit kifejezése.

Jézus biztosít bennünket a győzelemről, végül azonban ezt kérdezi: „De amikor eljön az Emberfia, gondoljátok, talál hitet a földön?” (Lk 18,8). Ha kialszik a hit, kialszik az imádság, és mi sötétségben haladunk, eltévedünk életünk útján. Tanuljunk tehát az evangéliumi özvegyasszonytól szüntelenül imádkozni, anélkül, hogy belefáradnánk – hangsúlyozta az Úrangyala elimádkozása előtt Ferenc pápa, majd rögtönzött szavakkal hozzátette: „Derék volt ez az özvegyasszony! Tudott küzdeni gyermekeiért! Most arra a sok asszonyra gondolok, akik küzdenek családjukért, akik imádkoznak, és soha nem fáradnak bele. Ma mindnyájan emlékezzünk meg ezekről az asszonyokról, akik viselkedésükkel hiteles tanúságot tesznek a hitről, a bátorságról, az ima példaképei ők. Emlékezzünk rájuk!

Imádkozzunk mindig, de nem azért, hogy szavunk erejével meggyőzzük az Urat! Ő jobban tudja, mint mi, hogy mire van szükségünk! A kitartó ima sokkal inkább egy olyan Istenbe vetett hit kifejezése, aki arra hív minket, hogy vele küzdjünk minden nap, minden pillanatban, hogy a jóval győzzük le a rosszat.”

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír