Ferenc pápa: Vetkőzzük le magunkról a világias lelkületet

Kitekintő – 2013. október 4., péntek | 14:19

Ferenc pápa az Assisi püspökség épületében abban a teremben mondott beszédet, amelyben Szent Ferenc levette ruháit, otthagyta földi javait Guido püspök előtt.

A püspökség termében várták őt a Caritas szegényei is. Domenico Sorrentino, Assisi püspöke hangsúlyozta: Ferenc az első pápa, aki belép ebbe a terembe.

„Mit kell levetkőznie magáról az Egyháznak? Egy nagy veszélyt kell levetkőznie magáról, amely az Egyház minden tagját fenyegeti: a világias lelkület veszélyét…, mert az Egyház nem élhet a világ lelkülete szerint” – figyelmeztetett a pápa, aki ezúttal sem az előre megírt beszédét mondta el, hanem szabadon beszélt.

Kérte, hogy az Úr adja meg mindenkinek azt a kegyelmet, hogy le tudja vetkőzni magáról a világ lelkületét, amely megbetegíti a társadalmat. Felidézte az újságok találgatásait: vajon a pápa leveti majd a püspökök, bíborosok öltözetét, és a magáét is? „De az Egyházat mindannyian alkotjuk, az első megkeresztelt embertől kezdve, és mindannyiunknak Jézus útján kell járnunk, aki kiüresítette magát, szolgává, szolgálóvá lett, megalázta magát, egészen a keresztig.” Figyelmeztetett arra, hogy ha keresztények akarunk lenni, nem választhatunk más utat. „Vannak, akik azt mondják, hogy kialakíthatunk egy kicsit emberibb kereszténységet, Jézus nélkül, anélkül, hogy levetkőztetnénk magunkat… És akkor cukrászda-keresztények leszünk, olyanok leszünk, mint valami szép torta, de nem leszünk igazi keresztények.

A média azt hiszi, hogy a papok, az apácák, a püspökök, a bíborosok alkotják az Egyházat, pedig az Egyház mi mindannyian vagyunk, és mindannyiunknak le kell vetkőznünk magunkról a világias lelkületet. A világi lelkületű keresztény magabiztos, magabiztossága a világból való. A világias lelkület bálványimádáshoz vezet: nem lehet két urat szolgálni, Istent és a pénzt.”

A Caritas szegényeihez fordulva Ferenc pápa elmondta, hogy a világias lelkület útja mennyire ártalmas: az elvadult világ nem segít rajtuk, nem érdekli, hogy gyerekek halnak éhen, családok éheznek, embereknek kell menekülniük a szolgaság elől, és nem érdekli, hogy közben emberek halnak meg, ahogyan tegnap Lampedusában is történt. Nevetséges dolog hát, ha egy igazi keresztény, egy pap, egy apáca, egy püspök, egy pápa a világiasság útján akar haladni, ami egy gyilkos út - figyelmeztett a Szentatya.

Magyar Kurír
(tzs)