Forradalom, színház, sajtó – Kiállítás nyílt a pécsi Klimo Könyvtárban

Kultúra – 2018. június 12., kedd | 14:29

„Mit üzentek a pécsi aprónyomtatványok a 19. század közepén?” címmel nyílt kiállítás Pécsett június 8-án. A Kelemen József pécsi kanonok-nagyprépost aprónyomtatvány-gyűjteményének részét képező röplapokat, színlapokat és előfizetési felhívásokat 2019. április 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Klimo Könyvtárban látható kiállítás aktualitását a forradalom és szabadságharc 170. évfordulója és Kelemen József halálának 150. évfordulója adja.

A tárlat három tematikus egységbe rendezi a 19. századi kiadványokat. A Hártyaterem baloldali vitrinsorában „olyan beszédes aprónyomtatványokat látunk, amelyek a Pécsett 1848 márciusától 1849 júliusáig történt eseményekre reflektálnak: Perczel Miklós főtéri beszéde, Róth tábornok bevonulása a várost megszálló horvát és osztrák csapatok élén, majd a pécsi csata június 15-én” – kezdte a kiállítás bemutatását Nagy Imre irodalomtörténész, az MTA doktora megnyitó beszédében.

Ugyancsak a Hártyateremben kaptak helyet az 1830 és 1850 között nyomtatott színházi plakátok, színlapok, amelyek azt mutatják be, hogyan próbálták megszólítani a közönséget a városban fellépő társulatok.

A Székeskáptalani teremben kiállított előfizetési felhívások arról adnak képet, hogy milyen országos lapokhoz juthatott hozzá egy pécsi polgár. Mindemellett itt kaptak helyet a 19. században a püspöki könyvtárban fellelhető újságok: politikai, irodalmi lapok, évkönyvek, szaklapok.

Köszöntő beszédében Zeller Gyula, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese a kiállítás kapcsán a gyűjtő személyére irányította a figyelmet, aki – mint mondta – sok szállal kötődik a magyar kultúrtörténethez: Kelemen József pécsi kanonok-nagyprépost  részt vett a Biblia Szepessy Ignác-féle fordításában, irodalmi pályázatot hirdetett Lucanus művének magyar fordítására. A közéletben is aktívan részt vett; az 1843/44-es országgyűlés káptalani követe volt.

A kiállítás kommunikációtörténeti jellegű. Az egyes témák teljeskörű bemutatása helyett az aprónyomtatványok korabeli kommunikációban betöltött szerepére helyezi a hangsúlyt, és arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan és milyen szándékkal jutottak el az információk a pécsiekhez a 19. század közepén.

A megnyitón Udvardy György megyéspüspök is köszöntötte a szervezőket és az érdeklődőket. A 19. századi kiadványokat a mai szórólapokkal állította párhuzamba, és a kiállítás céljának megfelelően a kommunikációban betöltött szerepükre világított rá: „A mi kultúránk is olyan, mint a 19. századi: az üzenet kibocsátója önmagáról beszél, az olvasó figyelmét, idejét akarja; kapcsolatba akar lépni, reakciót akar kiváltani. Az üzenet címzettje pedig reagál, így gazdagodik, épül a kultúra.”

A Mit üzentek a pécsi aprónyomtatványok a 19. század közepén? című kiállítás jövő év április 30-ig tekinthető meg Pécsett, a Klimo Könyvtárban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria