A gazdasági válság hatása a görögországi katolikusokra

Kitekintő – 2011. július 13., szerda | 15:23

A gazdasági válság súlyos következményeit a görögországi katolikus egyház is érzi – nyilatkozta Nikolaosz Foszkolosz, Athén érseke az országban kialakult drámai helyzetről.

Foszkolosz athéni érsek a CNS hírügynökségnek adott interjújában az ország története legsúlyosabb válságának nevezte a jelenlegit. A korrupció mindenhol széleskörben elterjedt, elsősorban a politikusok között – mondta. A katolikus egyház nem kap semmilyen támogatást sem az államtól, sem a nyugati egyházaktól, és a helyi hívek nem tudnak több anyagi hozzájárulást biztosítani. A plébániák nagy nehézségekben vannak; néhány hónap múlva az alkalmazottaikat sem tudják majd fizetni.

Athén római katolikus főpásztora szerint a kormány által megszavazott új pénzügyi politika erősebben nehezedik a katolikus egyházra, mint az ortodoxra, amelyet szintén súlyos csapásként ért a jelenlegi helyzet. A katolikusok elenyésző kisebbségben vannak. Az egyház kevés tulajdonnal és erőforrással rendelkezik. Az utóbbi években támogatniuk kellett azokat a szegényebb országokból érkezett katolikusokat is, akik egy jobb élet reményében átutaztak Görögországon. Az érsek kiemelte: az ország egyes területein a körülmények a harmadik világ helyzetére emlékeztetnek.

A válság következtében a Caritas és a Szeretet Misszionáriusai szervezet is arra kényszerült, hogy csökkentse a menekülteknek nyújtott segélyeket. Athénben az év végén anyagi források hiánya miatt be kell, hogy zárjanak egy szegénymenhelyet és két menzát. Sokan szenvednek a szegénységtől Görögországban. Megtesszük, ami lehetséges, de így nem tudjuk folytatni a munkánkat – hangsúlyozta Nikolaosz Foszkolosz érsek.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)