Genfest 2012: Erdő Péter bíboros a globalizált világban való tanúságtételről

Hazai – 2012. augusztus 28., kedd | 14:09

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vállalta a Genfest védnökségét. Nyolcvanöt országból tizenkétezer fiatal vesz részt a Fokoláre Mozgalom által szervezett, szerda este kezdődő nagyszabású nemzetközi rendezvényen.

Augusztus 28-án délelőtt a Genfest sajtótájékoztatóján Tóth Pál elnöklete alatt megszólaltak a Fiatalok az Egyesült Világért Mozgalom koordinátorai és azok a fiatalok, akik a világ több országából részt vesznek a szervezésben. Hangsúlyozták, mennyire fontos hívő és nem hívő emberek számára is a közös aranyszabály: tedd azt a másiknak, amit szeretnél, hogy neked tegyenek. Ezt próbálják megélni és hirdetni, és igyekeznek valóra váltani Chiara Lubich nagy prófétai álmát az emberek, népek, kultúrák egységéről.

A sajtótájékoztatón részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Felvetette: feltehetnénk a kérdést, vajon egy katolikus lelkiségi mozgalom miért foglalkozik az egyesült világ, az egyetemes testvériség témakörével egy olyan világban, amelyet úgyis a globalizáció jellemez. A válasz saját identitásunkban rejlik — mondta. Saját kultúránkkal kell részt vennünk a globalizálódó világban, ily módon tudjuk annak jellegét konstruktív irányban befolyásolni. A történelmi folyamatban gondolkodva, lelkiismerettel kell részt venni.

Hozzátette a legfontosabbat: miközben részt veszünk ebben, kimondjuk  Jézus nevét – benne valósul meg az emberiség igazi egysége. Az ő fényében, bizalommal dolgozhatunk érte.  Fontos megosztani másokkal meggyőződésünket: életünket nem a fatalizmus, hanem a gondviselő Isten vezeti, ő mondja ki az emberről a teljes igazságot.

Fontos, hogy értékeljük saját identitásunkat — hangsúlyozta a bíboros. Ha Isten létrehozta az emberek között a különbözőséget, akkor ez ugyanolyan fontos, mint a napjainkban oly sokat emlegetett biodiverzitás. Ezen az alapon, egymást tiszteletben tartva kell előremozdítani az egész emberiséget átfogó egységesülési folyamatot.

Magyar Kurír

(tzs)