Gianfranco Girotti: Az egyház sosem fogja megsérteni a gyónási titkot

Kitekintő – 2011. augusztus 2., kedd | 15:48

Gianfranco Girotti, az Apostoli Penitenciária kormányzója leszögezte: az egyház sosem fogja megsérteni a gyónási titkot. „Írország elfogadhat akármilyen törvényt, de tudnia kell, hogy az egyház sosem fogja elfogadni, hogy a gyóntatókat vallomásra kötelezzék a civil hatóságoknál” – fogalmazott az érsek az Il Foglio című olasz napilap július 27-i számában.

Enda Kenny ír miniszterelnök július 14-én olyan törvényjavaslatot terjesztett be a dublini parlament elé, amely öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélné azokat a papokat, akik nem értesítik a civil hatóságokat a gyóntatószékben meggyónt szexuális visszaélésekről. A javaslat ellentétben áll a kánonjoggal, ami tiltja a gyóntatónak, hogy megtörje a gyónási titkot, és arról harmadik személynek beszéljen. 

Mint Girotti kifejtette: a gyónási titok megszegője latae sententiae, azaz azonnal, magától, automatikusan beálló kiközösítés alá esik, így aztán az ír törvényjavaslat „abszurd és elfogadhatatlan”. „A gyónás magánügy, ami lehetőséget ad saját magunk megtisztítására és javulásunkra. Ezért a gyónási titok szükséges dolog”. Hozzátette ugyanakkor: ez nem azt jelenti, hogy a püspököknek nem kellene fellépnie a pedofilok ellen, és ha egyszer megfelelő intézkedéseket foganatosított, fel kell szólítania az illetőket, hogy a világi hatóságok előtt is fizessenek tetteikért. 

Rámutatott: minden bűnösnek kötelessége igazságot szolgáltatni azért, amit elkövetett, de ennek nem lehet része a gyónási titok megszegése. A bűnbocsánat szentsége ugyanis a lélek Isten előtti megtisztítását szolgálja. A gyóntatók kötelessége a feloldozás, feltételezve, hogy a bűnbánat őszinte. A civil hatóságok értesítése, a börtön vagy más büntetés kiszabása az állami jog hatáskörébe tartozik, és így más kérdés – írja a CNA-t.

Korábban egy ír pap, Tony Flannery úgy nyilatkozott: az ötlet nem működne, mivel aki szexuális bűntényt követ el, nem fog gyónni menni. Saját példája szerint ilyen bűnt még senki nem gyónt meg neki egész pályafutása alatt. Emellett a papok általában nem látják, nem tudják, ki a gyónójuk. Flannery felteszi azt a kérdést is: miért csak ezt az egyik bűnfajtát kellene jelenteni a törvényjavaslat szerint? 

Magyar Kurír

(szg)