Grazban fogták el a pécsi székesegyházi ékszerlopás gyanúsítottját

Hazai – 2014. február 7., péntek | 11:45

Elfogták a pécsi székesegyházi ékszerlopás gyanúsítottját - tájékoztatott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a 26 éves pécsi H. Krisztiánt európai elfogatóparancs alapján az osztrák rendőrök egy grazi lakásban fogták el február 1-jén, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

A gyanúsított kiadatása folyamatban van, az eltulajdonított kegytárgyakat kettő kivételével a rendőrség Pécsett és Grazban lefoglalta – tették hozzá.

A bűncselekményről a rendőrség január 24-én kapott bejelentést. Damásdi Zoltán, a Pécsi Egyházmegye levéltárosa az esetről akkor az Új Dunántúli Naplónak elmondta: a kápolnában elhelyezett vitrinből három, püspökök által viselt, drágakövekkel kirakott mellkereszt, öt püspöki pecsétgyűrű, egy kettőslánc és egy emlékérem hiányzik, eltűnésüket egy alkalmazott vette észre.

A levéltáros szerint a tárgyak az előzetes becslések szerint több tízmillió forintot érnek, de valójában felbecsülhetetlenek, az egyik mellkereszt még a XVIII. században készült.

Az aranyból és ezüstből készített, drágakő-berakásos, míves műtárgyak pontos értéke nehezen meghatározható, mert eszmei értéküket emeli koruk, történetiségük, és az, hogy szinte valamennyi ékszer az egyházmegye jelentős személyiségéhez kötődik.

A baranyai napilap úgy tudja: a vitrin be volt zárva és sértetlen maradt, a helyiségben működött a riasztó, a lopáskor mégsem jelzett. A rendőrség szerint abból, hogy a tolvaj beérte tíz tárggyal, akár arra is lehet következtetni, hogy a tettes megrendelésre követte el a lopást.

A Pécsi Egyházmegye Sajtóközleménye

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól a mai napon kapott értesítés szerint a pécsi székesegyházból január folyamán eltulajdonított műkincsek kapcsán folytatott nyomozás eredményre vezetett. Egy személyt, akit az elkövetéssel gyanúsítanak, elfogtak.
A tájékoztatás alapján az eltulajdonított tárgyakat kettő kivételével megtalálták. A nyomozás részleteivel kapcsolatban jelenleg több információval nem rendelkezünk.
Örömünk kifejezése mellett hálás köszönetet mondunk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a nyomozásban részt vevő minden szervezet és munkatárs hatékony munkájáért.

2014. február 6.

MTI/Magyar Kurír