A vatikáni sajtóközpont az egész világhoz szól – interjú Greg Burke új szentszéki sajtószóvivővel

Kitekintő – 2016. július 12., kedd | 11:52

A vatikáni sajtóközpont új, az Egyesült Államokból származó igazgatója kinevezését követően interjút adott a Vatikáni Rádiónak, melyben beszélt a megbízatásáról, az egyház egyre inkább nemzetközivé váló kommunikációjáról és elődjéről, Federico Lombardiról.

– Nagyon lelkes vagyok, angolul úgy mondanám: „excited”. Ugyanakkor bevallom, a lelkesedés mögött ott rejtőzik egy kis félelem is. Tudom, hogy a vatikáni sajtóközpont irányítása nem könnyű feladat. Egy dolog újságíróként dolgozni – az elmúlt években ezt csináltam és nagyon szerettem –, azonban ez a munka sokkal összetettebb.

– Sokan hangsúlyozzák, hogy az új igazgató világi, az igazgatóhelyettes világi, ráadásul nő; kulturális és nyelvi szinten is változás ez, az egyik anglofón, a másik hispanofón…

– Igen, azt hiszem, a jelen helyzetet az írja le leginkább, hogy nemzetközi („international”). A katolikus egyház természeténél fogva egyetemes. Ebben az univerzumban napjainkban egyértelmű, hogy a spanyol nyelv nagyon fontos a katolikus világban. Ha azonban az egész világhoz akarunk szólni, akkor angolul is kell beszélnünk, az kétségtelen!

– Mit jelent az Ön számára Federico Lombardi utódának lenni?

– Az itt töltött években azt láttam, hogy Lombardi végtelenül türelmes: igen, ez így van… Angolul a „gracious” jelzőt használnám rá: ebben benne van a kedvesség és az udvariasság is. Ő képes arra, hogy mindig kedves legyen az emberekkel, nagyon készséges: teljesen átadja magát a Szentatyának, a munkának. Remélem, hogy legalább részben nekem is megvan ez az erényem!

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria