Gualtiero Bassetti az olasz püspöki kar új elnöke – A pápa beszédet intézett a főpásztorokhoz

Kitekintő – 2017. május 24., szerda | 19:21

Május 22. és 25. között tartják az olasz püspöki kar hetvenedik közgyűlését. A pápa az első ülésnap délutánján találkozott a konferencia tagjaival. A főpásztorok május 24-i szentmiséjén bejelentették, hogy Gualtiero Bassetti perugia-Città della Pieve-i érsek az olasz püspöki konferencia új elnöke.


A közgyűlés május 22-én, hétfőn délután kezdődött, a testület leköszönő elnöke, Angelo Bagnasco genovai bíboros érsek beszédével, aki az elmúlt időszakot értékelte.

A szentatya előre megírt beszédét átadta a részt vevő püspököknek, akikkel zárt ajtók mögött háromórás személyes beszélgetést folytatott, és szabadon válaszolt a feltett kérdéseikre. Az ülés elején köszönetet mondott Angelo Bagnasco bíborosnak tízéves szolgálatáért, mellyel az olasz püspöki konferencia élén felelősséggel végezte munkáját. Utalt arra is, hogy hamarosan találkoznak majd Genovában, ahol a főpásztor vendéglátóként fogadja a Ligur-tenger partján fekvő városba látogató pápát.

A szentatya arra biztatta az olasz főpásztorokat, hogy ne féljenek szembesülni a problémákkal, bízzák magukat a Szentlélekre. Éljenek egymással püspöki kollegialitásban, gazdagítsák egymást tapasztalataikkal, merítsenek a részegyházak könnyeiből és örömeiből egyaránt. Konkrét segítségként mint lelki olvasmányt bízta rájuk a Jelenések könyvének hét levelét, melyeket a Szentlélek írt egykor a kis-ázsiai egyházaknak. Ferenc pápa egy-egy személyes megjegyzéssel látta el a leveleket, arra buzdítva a főpásztorokat, hogy ne hagyják el az első szeretet frissességét és lelkesedését; ragaszkodjanak az egyetlen hűségeshez. A megpróbáltatás idején a fáradtság, a magány, a jövővel szembeni bizonytalanság áldozatai lehetünk, de fontos, hogy minden körülmények között megőrizzük az Isten meglepetésszerű kezdeményezései iránti bizalmat – hangsúlyozta a szentatya.

A pápa továbbá arra hívta az olasz püspöki konferencia (Conferenza Episcopale Italiana – CEI) tagjait, hogy e világ szellemiségével szemben törekedjenek ellenállni a két úr szolgálata kísértésének, kerüljék a haszontalan becsvágyat; figyeljenek arra a kísértésre, mely a keresztény tanítást konkrétumok nélküli alaplevek sorozatára akarja lefokozni, mely megtestesületlen lelkiségével valójában elhanyagolja a valóságot. A látszat, a külsőség, az elvtelen alkalmazkodás csábításával szemben fogadják be teljesen az evangéliumot, engedjék, hogy a szeretet kérdőre vonja őket. Félelem nélkül vessék bele magukat a valóságba, legyenek tevékeny munkásai a más kulturális gazdagsággal való találkozásnak. Kerüljék a langyosságot, el ne kótyavetyéljék féláron Isten kegyelmét. Hagyják, hogy a Szentlélek felrázza, megtisztítsa és megvigasztalja őket – fogalmazott Ferenc pápa az olasz püspöki konferencia közgyűlése tagjainak szóló beszédében.

Gualtiero Bassetti bíboros, a Perugia-Città della Pieve-i Főegyházmegye érseke lett az olasz püspöki konferencia új elnöke – jelentette be a főpásztorok május 24-i közös reggeli szentmiséjén a testület leköszönő elnöke. Az olasz püspökök három lehetséges jelöltre szavaztak, akik közül Ferenc pápa választotta ki a konferencia új elnökét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria