Győri Egyházmegye – Rendelkezések a járványügyi korlátozások részleges feloldásáról

Hazai – 2020. május 4., hétfő | 13:30

Veres András győri megyéspüspök a járványügyi korlátozások részleges feloldásával kapcsolatban az alábbi intézkedéseket hozta 2020. május 4-én.

– Templomaink nyitva tartanak, és immár nyilvános liturgiákat is végzünk, különös tekintettel a szentmisékre és a májusi ájtatosságokra vonatkozóan.

– Arra kérjük a kedves híveket, hogy az állami rendelkezéseknek megfelelően a 65 éven felüliek, illetve a krónikus betegségben szenvedők ne látogassák a liturgikus eseményeket. Számukra továbbra is felmentés van érvényben a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól.

– A jelenlévők igyekezzenek betartani a másfél-kétméteres egymás közti távolságot. Ez alól természetesen kivételt képeznek az egy háztartásban élők.

– A 65 év feletti paptestvéreket szintén óvatosságra kérjük, ők is legyenek tekintettel a szociális távolságtartás szabályára.

– Továbbra is mellőzzük a szenteltvíz használatát.

– A templom takarítóit kérjük, hogy a kilincseket és a padokat naponta akár többször is fertőtlenítsék.

– Az áldoztatás előtt minden paptestvért arra kérünk, hogy végezzék el kezük fertőtlenítését az előre odakészített fertőtlenítőszerrel. Továbbra is kötelező a kézbe történő áldoztatás.

– A perselyezés továbbra is a szentmise végén, a templom kijáratánál történjen.

– Házasságkötés és temetési szentmise értelemszerűen újra végezhető a fenti szabályok figyelembevételével. Kérjük, hogy a temetési szertartást ne a ravatalozó helyiségben, hanem kültéren végezzék.

– A személyes gyónások meghallgatására ne a gyóntatószékben, hanem a sekrestyében vagy esetleg használaton kívüli kápolnában kerüljön sor a szükséges távolság megtartásával.

– A beteglátogatásokat különös körültekintéssel és a szabályok maximális betartásával végezzük, vagyis a beteglátogatás előtt és után egyaránt fertőtlenítsék kezüket a paptestvérek, és viseljenek maszkot.

– Nagyobb létszámú plébániai rendezvények megtartása továbbra is tilos.

„Végezetül kérjük buzgón e hónap kiemelten ünnepelt szentjét, a Boldogságos Szűz Máriát, hogy anyai közbenjárása által mielőbb elnyerjük Istentől a járványtól való megszabadulás ajándékát. Legyünk buzgók a május esti dicséretek megszervezésében és megünneplésében!” – buzdított köriratában Veres András megyéspüspök. 

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria