Harmincéves a Makrovilág utazási iroda

Hazai – 2016. június 17., péntek | 16:38

Létrehozásának 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatón mutatta be a Makrovilág Utazási és Zarándokutazási Iroda történetét, tevékenységét a cég alapító igazgatója, Madari Gyula június 15-én a budapesti Premier KultCaféban.


Még a diktatúra idején, 1986-ban fogant meg a zarándokiroda létesítésének gondolata – mondta Madari Gyula, a Makrovilág Utazási és Zarándokutazási Iroda alapítója és igazgatója a cég létrejöttének 30. évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a rendszerváltozást követően már szabadon vállalhatták küldetésüket.

A Makrovilág három évtizedes fennállása alatt mintegy félmillió utast szállított Európában és Európán kívül, elsősorban a Szentföldre. Az utóbbi időben csökkent a zarándoklatokra jelentkezők száma. Ennek okát az igazgató abban látja, hogy a fiatalabb nemzedékek nemigen ápolják hitüket, hiányoznak alapvető teológiai ismereteik. Ugyanakkor elengedhetetlen – hangsúlyozta Madari Gyula –, hogy „ebben a megbolydult világban erősítsük a keresztény ismereteken alapuló öntudatot. Csak a tudatosan vállalt keresztény önazonosság mentheti meg földrészünket a pusztulástól.”

Európai összehasonlításban a vallási turizmus az utazások mintegy 30 százalékát teszi ki, ez az arány nálunk 8 százalék. A Makrovilág igazgatója úgy látja, az államnak és az egyháznak egyaránt feladata segíteni a vallási turizmust. Véleménye szerint a zarándokút végső célja Isten megtalálása. Ez az emberben meglévő természetes igény.

Madari Gyula a Vallási Turizmus Szövetség elnöke, s a zarándoklatok érdekvédelmében szükségesnek tartja, hogy megfelelő jogi háttér alakuljon ki – például vallási turizmusról szóló törvény formájában. Végül felhívta a figyelmet a 2020-as Eucharisztikus Világkongresszusra, amelynek Magyarország ad otthont, s az erre való lelki felkészülést a Makrovilág – a maga eszközeivel – egyik fontos feladatának tartja. 

Fotó: Fábián Attila

Elmer István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria