Három görögkatolikus templomot újítanak fel Hajdú-Bihar megyében

Hazai – 2019. február 22., péntek | 9:55

Három Hajdú-Bihar megyei településen: Álmosdon, valamint a hozzá tartozó két filiában, Bagaméron és Kokadon újítják fel a görögkatolikus templomot. A tervek szerint mindhárom beruházás 2019 nyarára készül el.

Az összesen csaknem 92 millió forintos beruházás költségének 95 százalékát uniós és hazai pályázaton nyert támogatásból fedezik, a fennmaradó részt a Hajdúdorogi Főegyházmegye és az egyházközségek biztosítják.

Álmosd görögkatolikus temploma 1835-ben épült. Öt évvel ezelőtt végezték el az egyik hívő anyagi támogatásának köszönhetően a tető korszerűsítését. Teljes körű felújításra azonban évtizedek óta nem volt lehetőség. Az uniós és hazai pályázaton nyert pénzből most hőszigetelést tesznek az épületre, kicserélik a nyílászárókat, valamint az egész elektromos hálózatot.

Belülről is megszépül a templom, visszakapja eredeti pompáját az ikonosztázion, és az egyik hívő jóvoltából a nyílászárók közé díszüvegek is kerülnek majd.

A mintegy 44 millió forintos beruházás része a közösségi ház felújítása is, ami nem csak a 350 hívőt számláló görögkatolikus közösség, de az egész település számára fontos, hiszen számos programnak, előadásnak, képzésnek jelenleg nincs helye.

Az iskolából lett közösségi házat szintén hőszigetelik, teljesen megújítják a tetőszerkezetet, a régi fa nyílászárókat korszerű faajtókra és -ablakokra cserélik, valamint az elektromos hálózatot is korszerűsítik. Az energiaellátást ezentúl napelem is segíti. A fűtési rendszert szintén korszerűsítik. Az épület energetikai besorolása ennek köszönhetően a „kiemelkedően rossz” kategóriából a „korszerű” kategóriába kerül át, vagyis jelentősen csökken mind a környezetterhelés, mind pedig az üzemeltetési költségek.

Bagaméron a 300 görögkatolikus hívő eddig is nagyon sokat tett azért, hogy kisebb felújításokkal szépüljön a helyi görögkatolikus templom: a jótékonysági bálok bevételéből új csillárt, járólapot kapott az épület, és még az ikonosztázion restaurálására is jutott pénz.

A bagaméri templom most a pályázaton nyert pénzből utólagos külső és födémhőszigetelést kap, a régi fa nyílászárókat korszerű ajtókra és ablakokra cserélik, az elektromos rendszert pedig megújuló energiaforrás használatával újítják meg. A munkálatoknak köszönhetően itt is jelentősen csökken majd a környezetterhelés és az üzemeltetési költség.

A parókia épülete jelenleg különösen rossz állapotban van, ezért nélkülözhetetlen az épület utólagos hőszigetelése. A régi, korszerűtlen nyílászárókat műanyagra cserélik, az energiaellátást pedig napelemes rendszer fogja biztosítani. Ezáltal jelentős energia-megtakarítás érhető el, és az épület „átlagost megközelítő” energetikai besorolást kaphat. A bagaméri beruházás mintegy 24 millió forintból valósul meg.

Az álmosdi parókia másik filiája Kokad, ahol az 1801-ben épített templom különösen rossz állapotban van. A munkálatok során kívül-belül megszépül az épület, amit hőszigetelnek, kicserélik benne a nyílászárókat és az elektromos vezetékeket. A tető is új borítást kap.

A fejlesztés részeként megszépül a templomkert is. A füvesítést követően új szabadföldi növényeket telepítenek: 12 páfrányfenyőt, 5 magnóliafát és 100 méter hosszúságban örökzöld fagyalsort. Kihelyeznek továbbá 10 növényládát, 60 méter hosszúságban ágyásszegélyt alakítanak ki, valamint egy kerékpártárolót is elhelyeznek a templom mellett.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria