Helyreállítják a Jézus sírjaként tisztelt szentélyt Jeruzsálemben

Kitekintő – 2016. március 25., péntek | 13:20

A szentföldi egyházak néhány héten belül megkezdik a leromlott állapotban lévő Jézus Sírja-szentély helyreállítását a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában – jelentették be a ferences rendhez tartozó Szentföld őrzője kolostorban március 23-án.

A sírhely szerkezete és márványtömbjei alaposan tönkrementek az idők során, már évtizedek óta egy vasból készült támasztószerkezet tartja a bazilika belsejében lévő, több méter magas márványból épített szentélyt, amelyet azon kő fölé emeltek, amelyen a hagyomány szerint keresztre feszítése után Jézus Krisztus testét egy sziklasírban elhelyezték.

Már csak a külső vastámaszték tartja össze a márványoszlopokat és -táblákat, amelyeket kikezdtek az időjárás viszontagságai, a napi több ezer zarándok és turista látogatása.

A görög ortodoxok, az örmény egyház és a római katolikus ferences rend közösen végzi el a helyreállítást, amelyet a görög kormány és magánadományok is segítenek.

Március elején Athénban konferenciát rendeztek a kérdésről, ahol a szentélyt felmérő több görög tudós is ismertette véleményét az építmény állapotáról. Szerintük a márványépület romlásához legnagyobb mértékben a nedvesség és a nagyszámú látogató járult hozzá, de káros hatása van az égő gyertyáknak is, amelyek olaj- és faggyúlerakódásokat okoznak.

Görög szakemberek segítségével néhány hét múlva kezdik meg a helyreállítást, amely várhatóan nyolc hónapig fog tartani, és 2017 elején fejeződik be. A munkálatok idején folyamatosan nyitva lesz és látogatható marad a kereszténység egyik legfontosabb zarándokhelye.

Az első templomot Jézus sírhelye fölé I. (Nagy) Konstantin császár emeltette a negyedik század elején. Ezt az évezredek során többször lerombolták majd újjáépítették. Krisztus sírjának jelenlegi márványszentélyét 1809 és 1810 között emelték török-barokk stílusban a bazilika hatalmas kupolája alá, egy, az egész hatalmas épületben súlyos károkat okozó tűzvészt követően.

Noha a bazilika belsejében lévő szentély az építészek szerint statikailag eleve sérülékeny volt, mégis kiállta az idők próbáját, és még az 1927-es Richter-skála szerinti 6,2-es erejű földrengésben sem omlott össze.

Forrás: MTI

Fotó: Hivatás.blogspot.hu, Divehardtours

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria