Hitet és tudást kaptak

Külhoni – 2014. május 29., csütörtök | 15:21

A nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum végzőseinek szentmiséjét május 28-án tartották – írja Tőtős Tímea a frissujsag.ro-n.

A több éves hagyományokat követve a nagykárolyi Kalazanci Szent József római katolikus templom volt a helyszíne a kalazancis diákok ballagási ünnepségének.

Az összesen 57 diák ballagása alkalmából Schönberger Jenő megyéspüspök celebrálta a szentmisét. A püspök beszédében kiemelte: az elmúlt négy évben a hittel bíró életre nevelték a diákokat, s reméli, hogy olyan lelki útravalóval gazdagodtak ezek a tanulók, amelyekből életük minden szakaszában meríteni tudnak majd.

A szentmisét követően a végzős diákok átvették az okleveleiket, ajándékaikat tanáraiktól, igazgatónőjüktől. Kocsis Alíz igazgatónő a végzősökhöz intézett búcsúbeszédében felhívta arról beszélt, hogy mivel nyújt többet a Kalazanci Líceum a többi nagykárolyi középiskolához képest. A vallásos nevelés, a hittel megtöltött iskolai napok egy olyanfajta plusztöltetet adnak, amelyet semmilyen más tanintézmény nem tud biztosítani diákjainak a városban.

A középiskola Nagykároly egyetlen, kizárólag magyar tannyelvű állami iskolája. 1992-ben alakult meg a szatmári Római Katolikus Püspökség kérésére a tanügyminisztérium beleegyezésével. Nagykárolyban évszázados múltja van a vallásos oktatásnak-nevelésnek a piarista rend kiváló munkájának köszönhetően, s ezt a hagyományt követi az intézmény megalakulása óta.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria