Hogyan ismerjük meg Jézust? – Ferenc pápa tanítása

Ferenc pápa – 2013. szeptember 26., csütörtök | 17:43

Ahhoz, hogy megismerjük Jézust, kapcsolatba kell lépni Vele – hangsúlyozta a Szentatya a Szent Márta Házban szeptember 26-án reggel bemutatott szentmisén.

Ki Ő, honnan jön? – idézte fel a pápa Heródes kérdését. Ezt mindenki felteszi magának, aki Jézussal találkozik. Fel lehet tenni kiváncsiságból vagy a biztonság kedvéért. Az evangéliumot olvasva látjuk: vannak, akik kezdenek félni ettől az embertől, mert politikai konfliktusba sodorhatja őket a rómaiakkal. Ki ez a személy, aki ennyi problémát okoz? Mert Jézus problémát okoz.

Nem lehet megismerni Jézust problémák nélkül – jegyezte meg Ferenc pápa. „Ha problémákat akarsz, menj ki az utcára Jézust megismerni. Nem egy, de sok problémád lesz.” Ez az útja Jézus megismerésének. Első osztályon nem lehet megismerni Őt, csak a mindennapokban. A nyugalomban, a könyvtárban ez nem megy.

Természetesen meg lehet ismerni Jézust a katekizmusban, mert az sok mindent megtanít Jézusról. Tanulmányozni kell, és meg kell tanulni. Így ismerjük meg Isten Fiát, aki eljött, hogy üdvözítsen bennünket. Megértjük az üdvösségtörténet minden szépségét, az Atya szeretetét, ha tanulmányozzuk a katekizmust. Mégis mennyien olvasták a Katolikus Egyház Katekizmusát, amióta húsz évvel ezelőtt kiadták? Meg kell ismerni Jézust a katekizmusban. De nem elég az értelemmel megismerni, ez csak egy lépés.

Jézust a Vele folytatott párbeszédben kell megismerni, beszélgetve Vele, az imában, térdre borulva. Ha nem imádkozol, és nem beszélsz Jézussal, nem ismered meg Őt. Tudsz dolgokat Jézusról, de nem azzal az ismerettel rendelkezel, amit a szív ad az imádságban. Megismerni Jézust az értelemmel, a katekizmus tanulmányozásával, a szívvel, az imában, a Vele folytatott párbeszédben: ez segít, de nem elegendő… Van egy harmadik út is Jézus megismerésére: az Ő követése. Vele együtt kell haladni – emelte ki a Szentatya.

El kell indulni, járni kell az utakon, a cselekvés nyelvén kell megismerni Jézust. Jézust ezzel a három nyelvvel ismerhetjük meg igazán: az értelem, a szív és a cselekvés által. Ha így ismerem meg Őt, akkor kapcsolatba lépek Vele. Anélkül, hogy Rá tenném fel az életemet, nem ismerhetem meg.

Amikor sok ember felteszi a kérdést: Ki ez az ember? Isten Szava válaszol: Meg akarod ismerni, hogy ki Ő? Olvasd el, hogy mit mond róla az Egyház, beszélj Vele az imában, és járj együtt Vele az útján. Ezáltal ismered meg Jézust. Ez az az út! Mindenkinek meg kell hoznia a maga döntését! – zárta homíliáját Ferenc pápa a Szent Márta Házban.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír