Hogyan kerülhetjük el a gyűlöletbeszéd vádját, ha az egyneműek házassága ellen érvelünk?

Nézőpont – 2013. április 10., szerda | 17:05

Ma már van olyan ország, ahol gyűlöletbeszédnek, azaz bűncselekménynek minősül, ha valaki a Bibliára hivatkozva kritizálja a homoszexuális viselkedést.

Kanadában a legfelsőbb bíróság nemrégiben gyűlöletbeszédnek minősítette a homoszexualitás bibliai alapon történő kritizálását. A döntés veszélyes precedens, mert ezen az alapon gyűlöletbeszéddé, vagyis törvénybe ütköző cselekedetté lehet nyilvánítani minden olyan érvelést, amely bibliai alapon a hagyományos házasságot védi és az egyneműek házasságát elítéli. Hogyan tudjuk kivédeni az Egyház kriminalizálására irányuló törekvéseket?

William B. May nemrég megjelent könyvében (Getting the Marriage Conversation Right) azt javasolja, hogy a gyűlöletbeszéd vádjának elkerülése érdekében ne a homoszexuálisok házasodása ellen, hanem a házasság és a család fogalmának átértelmezése ellen emeljünk szót.

A házasságon alapuló család a jelenlegi meghatározás szerint olyan intézmény, amely az apát, az anyát és gyermekeiket fogja össze. Ezért házasságon alapuló család alkotása homoszexuális személyek számára nem lehetséges. Az igazi kérdés tehát nem az, hogy engedjük-e házasodni a homoszexuálisokat, hanem az, hogy engedjük-e újradefiniálni a házasság és a család fogalmát – mutat rá a szerző.

A hagyományos házasság védelmezői úgy kerülhetik el a homofóbia vádját, ha nem mennek bele az egyneműek házasodása körüli csatározásokba, hanem felteszik a kérdést: ugyan mi köze ennek a házasságon alapuló családhoz, az egyetlen, alapvető társadalmi intézményhez, amely az apát, az anyát és gyermekeiket fogja össze? – idézi a szerzőt a Christian Post.

Magyar Kurír (mk)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!