Holnap kezdődik a magyar nemzeti zarándoklat Rómában

Ferenc pápa – 2024. április 22., hétfő | 20:00

A Magyar Katolikus Egyház Ferenc pápa 2023. évi magyarországi apostoli látogatásának első évfordulóján – 2024. április 23. és 25. között – nemzeti zarándoklatot hirdetett Rómába. A zarándoklat mindhárom napján lesznek magyar nyelvű szentmisék, illetve Ferenc pápa is személyesen fogadja a magyar zarándokokat.

Ferenc pápa 41. apostoli útjaként 2023. április 28. és 30. között látogatást tett Magyarországon. A háromnapos út során Budapesten találkozott a politikai és vallási vezetőkkel, a papsággal, a fiatalokkal, a szegényekkel, a menekültekkel és az egyetemi élet képviselőivel. Látogatása során számos közvetlen gesztust tett, amellyel a nem hívők szívét is megérintette.

A látogatásról szóló cikkeinket ITT találhatják.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát a nagy hatású látogatás arra indította, hogy a Szentatyának való köszönet jeleként az apostoli út első évfordulójához kapcsolódóan nemzeti zarándoklatot vezessen Rómába. Információink szerint csoportos és egyéni úton ezerötszáz zarándok érkezik az Örök Városba, hogy a főpásztorok vezetésével felkeresse a pápai bazilikákat, és magánkihallgatáson találkozzon Ferenc pápával.

A pontos program az alábbiak szerint alakul:

– április 23-án (kedden) 16 órakor szentmise a lateráni bazilikában,

– április 24-én (szerdán) 10 órakor szentmise a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában,

– április 25-én (csütörtökön) 8.30-kor a VI. Pál teremben a Szentatya magánaudiencián fogadja a zarándokokat, majd pedig 11 órakor szentmise a Szent Péter-bazilikában.

A szervezők szeretnék, hogy a zarándoklás a találkozás alkalma is legyen, ezért a szertartásokhoz kapcsolódva a csoportos és egyéni zarándokok hosszasabban együtt lesznek a pápai bazilikákban és azok környékén.

A szervezők valamennyi résztvevő figyelmét felhívják, hogy biztonsági okokból az összes nagy római bazilikában, valamint a VI. Pál teremben biztonsági ellenőrzésre kerül sor (pl. szúró-vágó eszközt stb. nem lehet bevinni, illetve vizet csak műanyag palackban), ezért az adott programra megfelelő időben (legalább egy órával annak kezdete előtt) szükséges megérkezni.

A szentmiséken koncelebráló papokat kérik, hogy a szentmisére a rendjüknek megfelelő liturgikus ruhát szíveskedjenek magukkal vinni (alba+stóla).

A Pápai Ház Prefektúrájának tájékoztatása szerint a Szentatya, Ferenc pápa 2024. április 25-én, csütörtökön kihallgatáson fogadja a Római Nemzeti Zarándoklat résztvevőit a vatikáni VI. Pál teremben.

Belépés reggel 7 órától lehetséges a Piazza del Sant’Uffizio irányából, amely a Szent Péter tér bal oldali oszlopsorán kívül található, azaz a Szent Péter térre nem kell bemenni. Az esetlegesen elhúzódó biztonsági átvizsgálás miatt ajánlott 7.30-ig megérkezni a bejárathoz. A Szentatya előreláthatólag 8.30-kor kezdi a kihallgatást.

A korábban kiosztott zarándokkendő viselése kötelező, annak hiányában a biztonsági szolgálat nem tud beengedni senkit. A pápai kihallgatást követő szentmisére szervezési okokból kizárólag a VI. Pál teremben részt vevők léphetnek be, akiket közvetlenül onnan fognak a bazilikába átkísérni.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Budapest, Papp László Sportaréna, 2023. április 29.