Hölvényi György: Valódi ünnep volt a keddi szertartás

Hazai – 2013. március 20., szerda | 12:02

Ferenc pápa üzenete megerősítést ad, hogy mindenkinek a maga életében érdemes keresni a jót, a szépet. Ez nem könnyű életet jelent, hanem határozott elköteleződést kíván a másik ember mellett, a jó mellett – mondta a keddi szertartás után Hölvényi György államtitkár a Vatikáni Rádióval folytatott beszélgetésben.

A keddi vatikáni ünnepi szertartáson Magyarországot Áder János köztársasági elnök és felesége, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György, az Egyházügyi-, Nemzetiségi-, Civil kapcsolatokért felelős államtitkár képviselte. A delegáció részt vett a szentmisén, amellyel Ferenc pápa megkezdte péteri szolgálatát.

Az államtitkár az interjúban elmondta, számára a szertartás rendkívüli élmény, valódi ünnep volt, minden jóakaratú ember ünnepe. Hölvényi György szerint a Katolikus Egyház élére olyan pápa került Ferenc személyében, aki már első megnyilatkozásaival, első gesztusaival, és a keddi szentbeszédével mindenkinek üzen, katolikusoknak a föld minden sarkán, de minden jóindulatú embernek is. Üzenete megerősítést ad, hogy mindenkinek a maga életében érdemes keresni a jót, a szépet. Ez nem könnyű életet jelent, hanem határozott elköteleződést kíván a másik ember mellett, a jó mellett. Hölvényi György felidézte, hogy Ferenc pápa homíliájában különös figyelmet szentelt az elesettek, szegények, a börtönben lévők, a betegek szolgálatának.

Az államtitkár kiemelte, a Szentatya egyszerű, de egyértelmű és világos szavakkal tud üzenni. Ezek „a reményt jelentik” az ember számára.  Mint mondta, Ferenc pápa arra biztatta az embereket, hogy mindenkinek megvan a feladata a saját élethelyzetében. Oda kell fordulni a másikhoz, legyen szó a családról, a környezetéről, a „mellette álló emberről". Ilyen egyszerű, ezt kell tennünk, erre adott biztatást mindenki számára Ferenc pápa – mondta az államtitkár.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír