Idén is megrendezték a katolikus könyvnapokat Székesfehérváron

Kultúra – 2017. május 24., szerda | 18:48

A 11. Katolikus Könyvnapokat május 18-án és 19-én rendezték meg a székesfehérvári főtéren.

„Az olvasás szeretete olyan élmény, amit nem helyettesít semmiféle gyors információáradat. A könyv társa az embernek, és olyan utakra visz, amelyeket interneten nem lehet bejárni. A kreatív ember olvas, és a könyvek által elmélyülten gondolkodik” – fogalmazott a rendezvényt megnyitó beszédében Spányi Antal megyéspüspök.

Köszöntőt mondott Mészáros Attila székesfehérvári alpolgármester is, aki fontosnak tartotta, hogy a város szakrális központjában az évről évre megszervezett rendezvényen a hitről szóló könyveké legyen a főszerep.

Az idei katolikus könyvbemutatót és vásárt a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház könyvekről szóló előadásokkal, beszélgetésekkel, filmklubbal, kreatív játékokkal és koncertekkel színesítette.

A Székesfehérvár főterén megtartott esemény keretében a Mit jelent számomra a könyv mottójú beszélgetések is stílusosan a könyvsátrak mellett zajlottak, arra biztatva a hallgatóságot, hogy miközben élvezik a világháló számos előnyét, ne áldozzák fel az elmélyült olvasás és gondolkodás képességét.

Tóth András, a Szent István-székesegyház káplánja szerint a jó könyvek valós értékeket hordoznak egy létező világból, amelyekkel rálátunk arra, amiben élünk. Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese bemutatta a rádió kulturális misszióját, amelynek eredményeként számos hangoskönyv, irodalmi műsor, hangjáték született meg az intézmény tizenhárom éves fennállása alatt. „Saját élményeink és a könyvekben átélt élmények egyedülálló tudással és tapasztalattal ajándékoznak meg bennünket. Erőforrássá válhatnak az elmének, a léleknek; így támogatnak bennünket az életben, kiemelnek a hétköznapiságból” – fogalmazott Tornyai Gábor öreghegyi plébános.

A könyvnapok egyik előadója Pécsi Rita neveléskutató volt, aki a tőle megszokott elevenséggel, hitelességgel és humorral beszélt a nevelésben elengedhetetlenül fontos bizalomról. Török József egyháztörténész, egyetemi tanár a francia forradalom és a Katolikus Egyház viszonyának máig tartó hatásait mutatta be élvezetes, a történelmi eseményeket képszerűen megjelenítő előadásmódjával.

A kétnapos székesfehérvári rendezvényen hat kiadó, valamint egy könyvesbolt mutatkozott be és árulta portékáit két napon át a nagyközönségnek: az Etalon, az Agape, az Új Ember, a Szent István Társulat, a Don Bosco, a Szent Gellért Kiadó és a Barátok Boltja.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria